Історія релігійПервісні релігії

Релігія Маорі

Maori Christ Crowned with ThornsРелігія Маорі – давня язичницька релігія корінних жителів Нової Зеландії. Сьогодні релігію маорі сповідують не лише корінні жителі Нової Зеландії, але і деякі нащадки європейських колонізаторів. Релігія Маорі за своїм віровченням та структурою є дуже цікавою для сприйняття, адже вона у своєму вченні поєднує анімістичні вірування та має чітко розроблений міфологічний світогляд.

Міфології Маорі навчає віруючого вірити у різних божеств та героїв, які творили наш світ. Сучасні дослідники релігії маорі говорять про можливу подібність цієї релігії з релігійним культами полінезійців та інших народностей Океанії, хоча суттєвою відмінністю була присутність анімізму серед вчення маорі, чого не було у інших релігійних культів Океанії.

Маорі вірять, що світ та богів створили такі собі безсмертні прабатьки. Цими прабатьками були брати Рангі і Папа. Рангі і Папа були своєрідним творцями двох світів. Світу смертних та світу безмертних. Один із синів Рангі і Папа, Тене хотів розлучити братів Всесвіту, після чого виникло Небо і Земля. Після виникнення неба і землі почали виникати всі живі тілесні та безтілесні істоти. Після того як почали виникати світи брати Рангі і Папа стали богами, а їхній син Тене став богом лісів та лугів, після нього почала виникати ціла плеяда різних дрібних божеств. Рангі і Папа вирішили у допомогу людям створити богів помічників та богів повелителів стихій, щоб люди могли поклонятися їм та отримувати взамін від них матеріальну та духовну допомогу. Таким чином виник цілий маорійський пантеон богів.

Бог Ронго у перекладі із маорійського означає той, що дав світло – був богом сільського господарства, кожен маорі хоча б раз у рік повинен був приносити в жертву Ронгу, для того щоб той дав хороший урожай на цілий рік. Бог Ронго був добрим богом він завжди допомагав не тільки людям, але і диким тваринам та рослинам, щоб ті могли жити в достатку та гармонії.

Бог Тангароа – з маорійської означає веселка, море, дощ. Маорі вірили, що Тангароа виник у глибинах темного моря. Бог Тангароа міг втілюватися у морських істот наприклад у тюленів чи акул. Більшість Маорі дуже боялися Тангароа, бо думали, що він може за гріхи вбити їх втілившись у акулу.

Бог Тавхеріматеа —  з маорійської означав вітер, чи той що приносить вітер. Цього Бога маоріці дуже любили та шанували, адже вірили, що він є посланцем богів та може втілюватися у людину.

Бог Туматауенга – бог війни, син Бога Ранги. За маорійським міфом Бог Туматауенга був одним із першим ініціаторів розділення Рангі та Папи, навіть змовляв їх дітей вбити Рангу і Папу, але отримав жорстоку відсіч від своїх братів богів. Бог Туматауенга ненавидів Бога Тане, оскільки тільки той зумів розділити Папу та Рангі на небо та землю. Тому, одного разу Бог Туматауенга хотів нашкодити Тане. Він сплів сітку з капустяного листя, в яку потрапляли птахи (птахи як і інші тварини були дітьми Тене) і відразу переставали повноцінно літати по лісу, після помсти Тене Бог Туматауенга взявся за інших своїх братів. Він помстився всі окрім єдиного брата Туматауенга, який погодився постійно надсилати урагани на людей, щоб ті пам’ятали жертву богів за них.

Окрім цих Богів був ще один дуже таємничий Бог про якого тільки знали обрані маорійці (жерці та вожді) його називали Іо. Щоб більше дізнатися про цього Бога обранні маорі повинні були пройти ритуал духовного очищення, або інакше очищення духа. Після очищення духа обраному маорі розказували про Бога Іо, та його сутність. Бог Іо — це був Бог який знав таємниці життя та смерті та наділяв обраних маорі чудодійним силами.

Маорі як інші племена Океанії мають свої власні ритуали. Одним із найважливішим ритуалом маорі є ритуал Ноа. Ноа з морійської означає очищення. Цей ритуал здійснювався над людьми, які потрапили під племене табу. Морі вірили, що це ритуал може не тільки очистити людину, яка попала під табу, але вигнати із тіла темних духів. Ритуал як правило проводиться на гірському водоспаді, де постійно тече вода. Маорі вірять, що швидка течія води захищає людину над якою проводиться ритуал Ноа від темних духів. Ритуал Ноа могли здійснювати лише жерці, що мали надзвичайно силу від Бога Іо.

Окрім ритуалу Ноа важливим ритуалом також був каракія. Каракія — це ритуал формальної молитви. На відміну від ритуалу Ноа, ритуал каракія могли здійснювати всі маорі.

Маорі також вірять у потойбічне життя. Вони вважають, що якщо людина живе по законам Богів, то після смерті вона потрапляє на суд, де її дух може потрапити або до богині матері Землі Папа чи до Богині Темряви. Якщо людина протягом життя була вірною добрим богам та духам то вона вічно буде разом із Папа, якщо ні, то значить буде перебувати у вічній темряві, далеко від своїх предків та дітей.

Сьогодні релігію маорі сповідують декілька тисяч корінних жителів Нової Зеландії, а також до тисячі колишніх європейських колоністів.

Ігор Дмитрук

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
1
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій