Історія релігійРелігія

Монотеїзм у стародавньому світі

Монотеїзм визначається як віра в одного бога і зазвичай позиціонується як полярна протилежність політеїзму, вірі в багатьох богів. Однак слово монотеїзм є відносно сучасним словом, яке було введено в середині 17 століття н. е. британським філософом Генрі Мором. Воно походить від грецьких слів «monos» (один) і «theos» (бог). У західній традиції ця «віра в одного бога» конкретно стосується Бога Біблії; Бог юдаїзму, християнства та ісламу. Однак у стародавньому світі концепції монотеїзму, як ми її розуміємо сьогодні, не існувало; всі стародавні люди були політеїстами. Вони, можливо, підносили одного бога вище за інших, але тим не менше визнавали існування божественної множинності.

Монотеїзм у стародавньому світі

Поняття Всесвіту для стародавніх складалося з трьох сфер: неба (небеса); земля (люди); і підземний світ (іноді відомий як підземний світ або просто «царство мертвих»). Небо було цариною богів і було переповнене безліччю божеств, які розумілися в градієнті сил. Багато стародавніх цивілізацій мали домінуючого бога, або царя богів, а інші божества відповідали за різні аспекти життя, слугували при дворі радників або просто як посланці до людей на нижньому рівні. Багато з цих сил могли переходити на землю внизу в різних проявах. Вони також могли подорожувати до підземного світу, і в цих проявах були відомі як хтонічні (сили підземного світу). Деякі менші божества, відомі як демони, з часом стали сприйматися як зло. Вважалося, що ці сили здатні володіти людьми і функціонували як пояснення хвороб і психічних розладів.

Сучасна концепція монотеїзму також передбачає дві інші концепції: «переконання» та «віра». Проблема розуміння античних релігій полягає не в тому, що вони не вірили в речі або в тому, що їм бракувало віри в богів і богинь. Однак це не часто формулювалося чи проявлялося так, як ми зараз припускаємо в наших релігійних системах. На відміну від пізніших віровчень християнства, в різних етнічних культах Середземноморського басейну не було порівняльного віровчення.

Давнє коріння монотеїзму

Хоча сам термін монотеїзм є сучасним, вчені намагалися розкрити давнє коріння монотеїстичних вірувань у стародавньому світі. У списку є єгипетський фараон Ехнатон, якого часто називають першим монотеїстом. Під час Амарнського періоду Ехнатон пропагував поклоніння Атону, символу сонця, як найвищу форму поклоніння, і ліквідував поклоніння Амону-Ра в Луксорі, який був домінуючим богом того часу. Однак спроба знищити храми, зображення та священство Амона-Ра, тим не менш, вказувала б на віру в існування (і вплив) цього бога. Водночас немає доказів того, що Ехнатон також переслідував або намагався знищити інших єгипетської релігії, а також він не намагався знищити численні релігійні свята чи вірування в загробне життя по всьому Єгипту.

Інше джерело коріння стародавнього монотеїзму можна знайти в зороастризмі, який став державним культом стародавньої Персії. Зороастр був пророком, який пропагував поклоніння одному верховному божеству, Ахура Мазді, який був творцем усього у Всесвіті. Тим не менш, Ахура Мазда випромінював шість первинних Амеша Спента (духовних сил), а також інших Язат (абстрактних сил), які були в полярній опозиції до інших сил (наприклад, правда проти злого мислення). Крайньою протилежністю Ахура Мазди був друдж, або «хаос», персоніфікований як Анхра-Майнью. Таким чином, існування сили, яка протистоїть всьому творінню, зрештою породило пізніші єврейські, християнські та ісламські концепції «диявола». Незважаючи на крайнощі чистого добра проти чистого зла (або концепції, відомої як дуалізм), сучасні зороастрійці стверджують, що вони є справжніми творцями монотеїзму, оскільки все виникло з «єдиного».

Стародавній юдаїзм продовжує отримувати найбільшу увагу як джерело монотеїзму в західній традиції. Останнім часом деякі вчені використовують термін «монолатрія», тобто систему, яка визнає існування інших богів, але вирішує поклонятися лише одному.

Основною історією для ідеї про те, що євреї були монотеїстами, є те, що Мойсей отримує заповіді Бога на горі Синай: «Я Господь, Бог твій… Хай не буде тобі інших богів крім мене». Це не означає, що інших богів не існує; це заповідь, згідно з якою євреї не повинні поклонятися іншим богам. Богослужіння в стародавньому світі завжди означало жертвопринесення. Євреї могли молитися ангелам та іншим силам на небі, але вони мали лише приносити жертви богу Ізраїлю.

У стародавньому світі були різноманітні форми віровчень, більшість з яких були політеїстичними, тобто передбачали поклоніння багатьом богам. Хоча деякі цивілізації віддавали перевагу певному богові, концепція монотеїзму у сучасному розумінні не існувала. Такі релігійні системи, як юдаїзм, зороастризм і деякі аспекти єгипетської релігії, можуть містити певні елементи монотеїзму, але їхні переконання і практики були набагато складнішими і різноманітнішими, ніж проста ідея віри в одного бога.

Іван Гудзенко

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій