Історія релігійРелігія

Історичні джерела життя та служіння Ісуса Христа

Сьогодні ми не маємо сучасних джерел про життя Ісуса та його служіння; ніхто тоді нічого не записував. Всупереч поширеній думці, Євангелія не були написані учнями Ісуса. Насправді Євангеліє існувало приблизно сто років, перш ніж пізніші християни призначили їм назви та авторство. Безпосереднім тлом Євангелій було повстання євреїв проти Риму (66-73 рр. н. е.), яке закінчилося знищенням Єрусалиму та Храму. Згодом у цьому звинуватили євреїв як покарання за те, що вони відкинули Ісуса як Месію.

Історичні джерела життя та служіння Ісуса Христа

Автори Євангелій розрізняли своїх євреїв і повстанців, представляючи смерть Ісуса як результат релігійних розбіжностей з єврейським керівництвом. Те, що римський суддя оголосив Ісуса невинним, означало, що його послідовники також були невинними у державній зраді.

Найдавніші нехристиянські джерела про Ісуса знаходяться в працях Йосипа Флавія (36 – бл. 100 р. н. е.), єврейського генерала під час повстання. Він змінив сторону і пізніше переїхав до Риму, щоб написати кілька томів своєї історії євреїв. Збережені християнами, ці твори пов’язували історію смерті Івана Хрестителя (відрізняється від версії Марка) і страту Якова, брата Ісуса, у 62 році н.е. Існує також суперечливий уривок, який визнає Ісуса Христом, але залишається суперечливим, оскільки більше ніде в його творах Ісус не згадується знову. Вчені сперечаються, чи додав цей розділ пізніший християнин.

Перші римські джерела походять з пізніших писань. Пліній Молодший (намісник Віфінії на березі Чорного моря) писав про християнські випробування бл. 110 року нашої ери. Історик Тацит (приблизно в 110 р. н. е., а за ним — Светоній , бл. 120 р. н. е.) розповів історію про переслідування Нероном (54-68 рр. н. е.) християн у Римі після великої пожежі 64 р. н.е.

Відсутність сучасних джерел з того часу створює проблему вірогідності і об’єктивності будь-яких даних про Ісуса. Євангелії, які ми маємо сьогодні, були складені не відразу після подій, а через значний проміжок часу, і їх авторство та точність стали предметом суперечок серед дослідників. В цілому, хоча деякі історичні джерела засвідчують існування Ісуса та раннього християнства, їх об’єктивність та достовірність залишаються предметом подальших досліджень і дебатів.

Іван Гудзенко

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій