Історія релігійПравослав'яПроповіді

ВИНОГРАДНИК ГОСПОДНІЙ

В одній зі своїх притч Спаситель розповідає нам про одного господаря, який заснував виноградник і піклувався, щоб було в ньому все, що потрібно. Таким чином приготований віддав його орендарям. Коли прийшов час збирання врожаю, господар відправив своїх слуг до орендарів. Проте орендарі зловили їх, одного з них побили, а іншого вбили. Господар послав чергових слуг, але їх чекала така сама доля. Тоді послав свого сина, думаючи, що його вшанують, але він теж був убитий.

ВИНОГРАДНИК ГОСПОДНІЙ

Що зробить господар з цими орендарями — запитав Спаситель у зібраних. Всі одностайно відповіли, що негідників віддасть на смерть, а виноградник віддасть іншим працівникам, які дадуть господарю плоди в свій час.

Ця розповідь показує нам історію ізраїльського народу, вказує на Божу турботу про цей народ. Бог весь час опікався ізраїльтянами, піклувався про їхню віру. Господь неодноразово посилав до цього народу своїх слуг, але він їх не слухав, і навіть вбивав. Однак ця притча стосується не тільки ізраїльтян, але також і нас: тих, кому Господь вдруге довірив свій виноградник. Бог заснував Церкву на землі, залишив в Ній вчення, благодать, таїнства, обдарував всім, що необхідно для порятунку кожної людини. Бог все ще дбає про нашу віру і спасіння. Виноградником Божим є всі ми, хто ввірував в Ісуса Христа, Сина Божого. Виноградна лоза повинна приносити добрі плоди нашому Господу, плоди добрих вчинків, покаяння, віри, любові, терпіння, доброти, милосердя та інші. Однак ми приносимо їх у невеликій кількості, а іноді й взагалі цього не робимо. Замість цього ми часто приносимо плоди диких виноградних лоз, всіх недостойних вчинків, гордості, гніву, заздрості, нечистоти, пияцтва, наркоманії, невір’я. Проте Господь очікує від нас плоди покаяння, виправлення і добрих вчинків. Часто даремно, бо ми залишаємося такими самими грішниками, такими безплідними сухими гілками, якими були раніше. Багато хто з нас пригнічує голос совісті або навіть вбиває його і без страху веде гріховне життя. Багато хто з нас виправдовує свої гріхи слабкістю. Деякі не приймають Євангеліє, бо думають, що від людини очікуються неможливі речі. Вони проводять життя суперечливе з їх рятівними заповідями.

Що Спаситель зробить з недоглянутою та дикою виноградною лозою? Відповідь є тільки одна: покарає безбожних. Тому також, якщо ми не хочемо, щоб це було виконано, постараємося приносити Богу плоди істинного, дійсного покаяння, виправлення життя і щоденного прагнення виправлення нашого життя і всіх добрих вчинків в міру наших сил. Нехай допомагає нам в цьому Матір Божа і всі святі.

СВЯЩЕННИК АНАТОЛІЙ ГАЙДУЧЕНЯ

Переклад з польської — Хижняк Ярослав.

Джерело: Winnica Pańska // Wiadomości Polskiego Autokefalicznego Kościoła Prawosławnego. 2013. №9 (286). St. 2.

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій