Історія релігійПротестантизмРелігіяХристиянство

Теологія пуританства

Пуритани в історії Церкви виділялися своєю непохитною вірою та рішучістю не поступатися у здійсненні своїх релігійних переконань. Вони вважали Біблію беззаперечним авторитетом і відкидали будь-які релігійні зміни або практики, що не мали прямого відображення в священних текстах. Для пуританської громади, кожне дійство чи обряд, який не мав біблійного підґрунтя, ставав предметом засудження як неприйнятний перед Богом. Їхня відмова від компромісу зі своїми переконаннями підштовхувала до радикальних вчинків та оцінки Церкви як корумпованої сили, підданої впливу темних сил.

Теологія пуританства

Пуритани покладали найбільший акцент на свої релігійні переконання, які вони вважали визначальними для життя на цій землі і сподівалися на вічне спасіння у майбутньому. Вони вірили у предестинацію (неминучість долі) , що означало, що неможливо знати, чи належать вони до «обраних» Богом, але вони мали можливість жити відповідно до Божої волі, викладеної у Біблії, сподіваючись на Божу винагороду.

У їхній теології заповіту відображалася ідея обміну послугами між людиною та Богом, де віруючий служив за Божу волю, виражену в Святому Письмі, а Бог відповідав благословенням за їхні зусилля. Серед їхніх релігійних практик особливо важливим було дотримання суботи, коли все їхнє світобачення концентрувалося на поклонінні Богу, а будь-яка праця чи розваги були заборонені. Проповідь на амвоні стала центральною частиною богослужінь, оскільки вони вважали, що віра народжується через Боже слово.

Їхніх синів виховували в ремеслі їхніх батьків для працьовитості, тоді як дівчат навчали обов’язкам по будинку, але вони також прагнули до навчання грамотності, бо вважалося, що кожен повинен мати можливість читати Святе Письмо.

Відвідування театру в будь-який час було заборонено, як і азартні ігри, такі як ігри в кості, відображаючи соціальні норми та моральні цінності того часу. Алкоголь, хоч і дозволявся, але вживання його мало бути обмеженим, а пияцтво суворо не сприймалося, оскільки вважалося нечесним і недостойним.

У суспільстві секс заохочувався лише в межах шлюбу, і вважалося, що чоловік і дружина повинні мати можливість сексуально задовольняти одне одного, підтримуючи тим самим моральні засади родинного життя. Жінок вважали духовно та морально нижчими за чоловіків, віддзеркалюючи традиційні гендерні стереотипи того часу, але вони все ж повинні були поважатися.

Ця теологічна точка зору не знаходила повного відображення в уподобаннях пуритан або більшості членів англіканської церкви. Помірковані пуритани продовжували служити в церкві протягом перших років правління Якова I. Однак фундаменталісти, представлені особливо так званими сепаратистами, створювали власні конгрегації і збиралися таємно. Вони вважали, що потрібно повністю покинути Англіканську Церкву, щоб врятувати свою душу. Ці таємні збори були незаконними, і коли конгрегацію виявляли, її членів переслідували за їх релігійні переконання.

Іван Гудзенко

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій