Історія релігійПритчі

Притча про митаря і фарисея

(Лк.18,10-14)

Продовжуючи навчати народ, Христос розповідає Своїм учням ще одну притчу – про митаря і фарисея. Спаситель дає порівняння двох людей, але зовсім різних, протиставляючи їх. Ним демонструється один із семи дарів Святого Духа – смирення і гріх – гординю. У житті спостерігаємо за подібними речами. Митарів насправді досить мало, а фарисейства насправді більше. Притча торкається правильного, а не хибного  способу життя людини.

Притча про митаря і фарисея

Людина  має пам’ятати, що є порохом земним в очах Господніх, і не нести високо себе перед Богом. Як сказав преподобний Феодосій Печерський  «аз єсмь червь», словами вказавши на людське смирення. З чого починається євангельська притча? Який смисл покладений в її основу? Господь говорить у притчі про прихід двох людей до храму. Обоє молилися до Бога, але зверніть вашу увагу як саме? Погляньте лишень на поведінку митаря в храмі, а потім фарисея та їхню молитву.

Фарисеї як відомо відносилися до відокремленої партії людей, полюбляли високі місця, вдавали з себе побожних, тільки надто якось надмірно. Фарисей з притчі  замість засудження власних гріхів, намагається себе оправдати перед Богом «я не такий як інші люди». А що ж робив у цей час митар? Не наближаючись до фарисея, стояв подалі, опустив очі донизу, а не в небо, бив в груди і казав, щоб Бог помилував його гріхи.

Уподібнюючись до фарисеїв – втрачаємо смисл свого існування, до митаря – набуваємо в Господі. Митар є уособленням усіх грішників, а фарисей – пихатості, безбожництва, вдаваної святості і  праведності. То що маємо показувати Богу ? Хто найбільше оправданий з них? Блаженний Феофілакт розмишляє над цим питанням досить глибоко: дивись як він стоїть перед Господом, пишаючись своїми гріхами має сміливість осуджувати свого ближнього.

Фарисеї дуже любили виставляти себе на показ, щоб інші люди це бачили, показово жертвувати на храм. Митарі змушені були збирати податок з суспільства і коритися римському закону. Через те Христос недаремно навів приклад притчі, щоб викрити служителів Мойсеєвого Закону за їхнє недбале ставлення до служіння, яким наділив Господь. Таких випереджатимуть у Царстві Небесному митарі, грішники, блудники (зі слів Ісуса Христа). Бо задля усіх і явився Син Божий на землі аби через Нього світ отримав спасіння і вічне життя.

Безумство фарисея настільки вражає і дає привід задуматися не робити того, що він чинить,  краще наслідувати митаря. Блаженний Феодорит Кірський сказав, що дорога до раю важка, а до пекла – є легкою. І коли людина піднімається вгору, то нехай уважно дивиться, щоб не скотитися в низ. Гордим Бог чинить спротив, нагороджує смиренних. Адже кожен, хто  намагається підвищити себе – принизиться, а хто понизиться – піднесений буде. Подібне ж відбуватиметься у Царстві Божому.

Пегас

Яка твоя реакція?

Радість
4
Щастя
0
Любов
3
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій