Релігія

Хто є Бог у християнстві і як Його пізнати?

Умови пізнання Бога.

Людський розум і свідомість не здатні вмістити образ Божий. Дізнатися про Бога можна тільки те, що Він Сам про Себе відкриває людям. Без Його Промислу людина не прочитала б Святого Письма.

Хто є Бог у християнстві і як Його пізнати?

  Триєдність Бога.

Господь єдиний у трьох Особах – Отець, Син і Святий Дух. Людина неспроможна повністю усвідомити цього, логіка відкидає цей постулат. Однак святі отці на прикладах доводили непорушність цього одкровення. Так, триєдність Бога можна порівняти з сонцем, яке не просто диск у небі, але ще світло і тепло, а ще з водою, здатною перетворюватися на пару та кригу. Також має місце паралель з людиною, яка перебуває в трьох іпостасях одночасно: тіло , слово (думка) та душа (почуття).

Якості, властиві Богові.

Безтілесний і нематеріальний.

Самобутній,  ні від кого залежить. Бог – першопричина всього.

Всемогутній, володіє безмежною силою, яку використовує мудро та раціонально.

Вічний та Безсмертний, перебуває завжди, немає ні початку, ні кінця. У цьому не статичний, діє у часі, втручаючись у справи створеного Ним світу.

Всезнаючий , знає минуле, сьогодення та майбутнє, але залишає людині вільний вибір добра чи зла.

За словами Іоанна Дамаскіна, «Він все передбачає, але не все визначає».

Незмінний і досконалий.

Всюди присутній,  «перебуває у всьому, але ні з чим не поєднується» (Іоан Дамаскін).

Бог є Особистість, т.к. тільки Особа здатна любити, прощати, милувати, піклуватися тощо.

Природний шлях богопізнання.

Цей шлях полягає в тому, щоб пізнавати Бога через створений ним світ: краса природи, зміна пір року, різноманіття тварин і птахів тощо. Сюди належить і вивчення людської душі, насамперед самого себе. Кожен відчуває у певні моменти свого життя, як Бог спрямовує його, допомагає та захищає. Якщо людина не отримує того, що просила у Творця, значить, це було корисно для віруючого, але Божий Промисл влаштовує все на краще.

Цей шлях недосконалий, побудований на зовнішньому, а чи не внутрішньому спогляданні Божества.

Надприродний шлях богопізнання.

Цей шлях неможливий, якщо Бог Сам не зробить перший крок до людини через вплив на душу Святого Письма та дар молитви. Знання в цьому випадку відбувається через благодать, яку Господь посилає тим, хто рішуче став на шлях покаяння, дотримання заповідей, виправлення. Творець відкривається тільки тому, хто всією душею і розумом шукає Його, читає святих отців, творить добрі діла в ім’я Боже і бере активну участь у церковному житті.

Головною ж запорукою пізнання Всевишнього є любов до Нього і до ближнього свого.

Блез Паскаль писав: «Земну науку треба пізнати, щоб її полюбити, а Божественну треба полюбити, щоб зрозуміти її«.

Іван Гудзенко

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
1
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Релігія