КультурологіяПолітична філософіяПолітологія

5 речей, які ви не знали про рай і пекло

Більшість людей в Америці продовжують вірити, що є рай і пекло. Ці цифри постійно падають, але більшість людей вірить в це, і більшість людей припускає, що про це вчить Біблія. Як виявилося, цього розуміння того, що ти вмираєш, а твоя душа йде деінде , ніде не вказано у Старому Завіті. І це не те, чого вчив історичний Ісус.

Більшість людей не усвідомлюють, що коли Ісус говорить про загробне життя, мова не йде про те, що ваша душа їде з одного місця в інше. Ісус, як і інші євреї того часу, вірив у кінець історії, як ми її знаємо.

Бог збирався втрутитися в цей світ і знищити всі сили зла та створити добре царство. І люди, які були живі, або увійшли б у це царство для утопічного існування назавжди, або були б знищені, а люди, які були мертві, були б воскрешенні з мертвих тілесно, щоб жити в цьому царстві, або будуть знищені.

І тому Ісус не вірив, що душа йшла туди чи деїнде. Ісус вірив, що вічне життя живе в тілі тут, на Землі.

5 речей, які ви не знали про рай і пекло

Більшість людей припускає, що Ісус, його учні та найперші християни вірили, що людина, яка була непокірна Богу, була аморальною або не мала віри, буде навічно покарана у вогні пекла. Як виявилося, Ісус не думав, що якщо людина врешті-решт буде непокірна  Богові, то вона буде повністю знищена, вилучена з існування. Для цих людей не було б свідомого загробного життя. З ними просто покінчено.

І тому Ісус не вірив у пекло як місце вічних мук.

Сьогодні багатьом людям це здається дивним, але ідея буквального раю та пекла не походить з єврейських чи християнських джерел. Насправді воно походить з грецьких джерел. Вперше це сформульовано найбільш чітко, власне, у працях Платона, а потім ідея про те, що душа йде туди чи деінде, є частиною грецької філософії, яка врешті-решт проникла в християнську віру. Але спочатку це не було частиною християнської віри, і воно не випливає з юдаїзму.

Двома найвпливовішими мислителями в історії нашої цивілізації є Сократ та Ісус. І цікаво, що в них обох були погляди на загробне життя, які були обнадійливими. Сократ вчив, що є два варіанти смерті. Або ви входите в щось на зразок глибокого сну без снів, що чудово.

Всі люблять добре виспатися, а це як вічний спокійний сон. Або у вас є свідоме загробне життя, в якому ви маєте можливість розмовляти зі своїми предками, розмовляти про глибокі речі та міркувати на цікаві теми для вічності. І тому це або дійсно добре, або це добре. Це добре в будь-якому випадку.

Насправді Ісус мав щось дуже схоже. Ісус думав, що одні люди назавжди увійдуть в утопічне  Царство Боже, а інші просто перестануть існувати. В обох немає вічних мук, а це означає, що вони для обох. Нема чого боятися про потойбічне життя. Але, можливо, є на що сподіватися.

Барт Ерман — 5 речей, які ви не знали про рай і пекло

Яка твоя реакція?

Радість
2
Щастя
1
Любов
1
Не завдоволений
1
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Культурологія