АгіографіяІсторія релігійРелігія

Злата Мегленська

Народилася вона в поселені Слатіна в убогій сім’ї християн. Вона мала троє сестер. Оскільки була гарною, то до неї приглянувся один турок. Викравши дівчину, бажав одружитися. Але для того, щоб одружитися Злата повинна була погодитися прийняти іслам. Дівчина відмовилася. Потім її схиляли до прийняття ісламу жінки, а за ними ще й рідня, яких теж змушували під погрозами це зробити. Але мудра Злата не пішла по їхньому поводку. Мужньо переборювала удари палицями, жорстоке глузування над тілом.

Злата Мегленська

Їй різали шкіру, припалювали  обличчя. Протоігумен Тимофій став свідком мучеництва Злати, яка зверталася до нього з проханням молитися. Нелюди взяли її і повісили прямо на груші. Турки розважалися з мертвим тілом дівчини, рубаючи його шаблюками. Злата прийняла мученицьку смерть у 1795 році.

Односельчани оплакували мученицю Злату Мегленську і поховали таємно, подалі від лишніх очей. Відомо про чудесне явлення святої великомучениці. Це відбулося 26 жовтня 1912 року. В Скоп’є  йшла вирішальна битва сербів з турками.

Сербські воїни побачили дивовижне видіння: перед ними стояла діва, яка додавала їм сили у війні. Військо турків було розгромлене вщент. Серби завжди пам’ятали про Злату після її канонізації. Окремо було виділено день вшанування великомучениці Злати Мегленської  (згадка про чудо в Скоп’є, Македонія).

Великомученицю Злату вшановує Македонія, Сербія та Болгарія. В іконах  її можна побачити зображеною в традиційному одязі, який носять болгари, серби або ж македонці.

Віднині мучениця Злата є небесною покровителькою болгар, сербів, македонців. З юліанським календарем її вшановують два рази. Перший —  з нагоди чуда перемоги над турецьким військом в Скоп’є,  другий – коли відійшла до Господа після мученицької кончини.

Окрім мучениці Злати Мегленської нам відомі великомучениці – християнки, які не побоялися смерті, не бажали розлучатися з Нареченим. Їхні муки – доказ тієї незламної віри і любові до Бога. Важливе збереження заповідей Господніх у серці.

Знаємо як намагалися язичники відвернути перших християн від Ісуса Христа. Варто згадати великомученицю Катерину, Варвару та Юлію, Параскеву, незламність їхнього християнського духу, вірного служіння Богу. Чи знайдуться сьогодні сміливці перед очами смерті відстоювати віру Христову до переможного кінця?

Чи не втратили сьогодні віри, засумнівалися у промислі Божому щодо світу й людини. Ми бачимо справжніх воїнів Христа, які добре озброїлися проти сил зла. Коли тебе вмовляють відректися Істини, пропонуючи взамін матеріальні блага, розкоші, багатство, то здійсни свій правильний вибір, від якого земне і духовне життя.

Такий самий приклад маємо з святою Златою, яка не побоялася відстоювати правду під загрозою смерті, після якої перехід у вічність. Вона не зрадила вірі Христовій дияволу, що нашіптував через рідних зректися, мовляв Господь простить. Зректися Христа для неї означало втрату сенсу життя християнина.

Ви можете уявити людину без середовища, в якому вона  отримує своє буття та існування?  Так і Злата Мегленська не уявляла свого життя без духовності, чого вона не побачила в очах своїх мучителів.

Пегас

Яка твоя реакція?

Радість
2
Щастя
1
Любов
2
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Агіографія

Агіографія

Антоній Падуанський

Антоній Падуанський – визнаний католицькою церквою святим,  чернечого ордену францисканців, вчитель церкви. Народився на початку ...