Православ'я

Всесвітнє Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього, його значення для сучасного християнства і богословське осмислення

vozВ першу чергу  хочеться  відмітити  колосальність  самої  історії  розвитку  цього свята. З  однієї  сторони  —  воно  охоплює  сам  процес   розвиток  подій,  пов‘язаних  з  реальними  біблійними історичними  особистостями, наприклад  Ісусом  Христом, апостолами, іудейськими  первосвящениками  Анною  і Каяфою,  релігійно – політичними партіями фарисеїв і садукеїв,  римським  префектом (прокуратором)  Юдеї  Понтієм  Пілатом,  юдейським  царем Галілеї – Іродом, з  іншої  —  відводить   важливу  ключову  роль  візантійській  імператриці  Єлені    у  віднайдені  Хреста Господнього в Єрусалимі,  надзвичайної  перемоги  її сина —  імператора   Констянтина  над  язичником  Максентієм  і  його  військом, а  також  повернення  християнської  святині   з  перської столиці  Синофон    візантійським  імператором  Іраклієм,  включно із  Всесвітнім  піднесенням  Голгофського хреста  константинопольським   патріархом  Макарієм.Мета  свята  —  продемонструвати  і описати  нам  події  новозавітного  періоду,  які  детально  викладені  в  євангельських  текстах,  але  більшість  із  них чітко  прослідковуються  в  Євангелії  від Івана.  Це  означає, що  інші  євангелісти   отримували  свідчення  із уст  послідовників  християнського  вчення – апостола  Петра (одного із 12 — ти) та  Павла.  Єдиним  свідком  судового  процесу  над  Ісусом  Христом  був  Іван Богослов,  який  не залишив  Його   з  іншими  юдейськими  жінками, супроводжуючи  до Голгофи  (череповище).

Ісус  Христос  був  осуджений   без  розбору  судової  справи, як цього вимагав   встановлений   закон.  Його  арештували  під покровом  ночі,  солдати  первосвященика  знущались  в  подвір’ї  над ним,  завдаючи  ударів  руками, били  дерев’яними  палицями,  глузували  з  нього.  Найвищий  релігійний судовий  орган – синедріон,  що складався  зі  ста  і одного  чоловіка – первосвященика   почав  допитувати Ісуса, проте   Він  мовчав.  Суд  у Понтія  Пілата  став  фатальною  помилкою  для  Анни  і  Каяфи, які приписали  собі  остаточний  вирок  перед  Богом.

Священне  передання  свідчить, що  Ірод,  який  стратив  Іоана Хрестителя    був вбитий  набатеями, а   ті, що брали  участь  у процесі  розп’яття   Христа — загинули  страшною ганебною  смертю.  Дружина  прокуратора  Пілата   —   Клавдія  Прокула  прийняла  християнство, вона  від початку  вірила, що  Ісус є праведною, святою людиною  на відміну  від    розбійника — вбивці   Варави.

У  судовому  процесі  над  Ісусом  Христом   брав  участь  римський  легіон «Скорпіон».  Солдати  цього легіону  сплели  терновий  вінок  і  положили   на голову  Спасителеві  світу, а після  того   завдавали  нестерпних  ударів  батогами – скорпіонами  по  тілу, залишаючи  на  ньому  сліди  бичування.  Вони  заставили  Ісуса  нести  важкий  кедровий  хрест, під  вагою  якого  Він  не один  раз  падав.  Розп’яття  відбувалося  за  римським  законом: із засудженого  знімали одяг, клали на  хрест   і  забивали  цвяхи  в зап’ястя рук    і  в ноги.  Хочеться  зауважити, що розп’ятий   Ісус  відчував  реальну  фізичну  біль,  тілесну спрагу як людина.  Його  смерть  і воскресіння  поклали початок  подальшого розвитку  християнства  у світі.

Хрест  не тільки  став  предметом  тортур, але  й  культу  у  християнстві.  Сумнівні  люди  вважають  його  тільки   простим  деревом,  хоча насправді  це  не так.  Хіба   може  звичайне   дерево  подавати водночас   лікування  для  душі  і тіла?   Звичайно, що ні!  Для  людей  невіруючих  усе  сприймається  природно,  чуттєво, матеріально,  а  інших  —  духовно, через  віру  як доказ  буття  Божого.  Таке  пояснення,  ґрунтується  на  релігійному  досвіді  і практикуючому  духовному житті —  живій  вірі людини.

У чому  полягає  суть  свята Всесвітнього  Воздвиження Чесного  і Животворчого Хреста  на  думку  богословів?   Сучасні  богослови  притримуються  досить важливої  думки  по  відношенню  до  цієї  події.  У новозавітній  сакральній   історії  Ісус  Христос  постає  Викупителем  гріха,  Жертвою  спасіння,  Визволителем  смерті,  Переможцем над дияволом  і пеклом.  Хрест, цвяхи,   спис,  губка  є символічними  атрибутами, які  нагадують усім  нам  через  Кого  відбулося  діло спасіння  усього  християнського  людського роду  і  яку  ціну  довелося  заплатити  Ісусу Христу  заради  нашого  спасіння.

Мета  Сина  Божого  — спасіння  людства  від  гріхів.  Людство   повинно   завжди пам’ятати  про  Велику  Жертву  як запоруку нашого   вічного  життя  у  раю небеснім.  Ісусу  Христу  не потрібна була  земна  влада,  оскільки Він  має небесну  владу, дану  Йому  Отцем.   Христос  розпростер  Свої  пречисті  руки  на хресті  з любові  до усіх нас,  переміг  світ    силою  божественної  любові.  Хрест  став  непереможною  зброєю  перемоги  над  дияволом  і  силами   пекла.  Навіть  у  церковному  гімні  «Воскресіння Христове бачивши »  зустрічаються  такі слова, які містять глибокий  символічний  зміст:  бо через Хрест  прийшла  радість  усьому світу. Завжди благословляючи  Господа, оспівуємо воскресіння  Його, бо   перетерпівши  розп’яття, Він смертю смерть переміг.

Всесвітній  Чесний Хрест  Господній   шанується  християнами  не  тільки Сходу, а  й Заходу.  Для нас  він  є  символом  духовного  спасіння,  яке  отримує  кожен  хто   вірить  в  Ісуса  Христа  як  істинного  Сина  Божого.  Гріх  Адама і Єви призвів  до  втрати  раю,  а  завдяки  смерті і  воскресінню   Христа  —  був  відчинений  для  людини.  Відбувається   багато чудес з Хрестом: мироточення, кровоточення, в тім вони  не піддаються  жодній  людській логіці.  Наука не може найти пояснення  цьому феномену.

Богдан  Стрикалюк

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Православ'я