БогиІсторія релігій

Тор — бог грому та блискавки в скандинавській міфології

Бог Тор, або  «громівник», у скандинавській міфології був Богом родючості,грому та бурі . Це один з синів Фєргюн або Ерд — богині землі і верховного Бога Одіна. Назва Мєлльнір — бойового молота Бога, колись означало слово «блискавка». Необхідно зауважити, що самий найлютіший ворог велетнів — Бог Тор, з ними мав дуже багато спільного. Будучи рудобородим богатирем, він володів приголомшливим апетитом і неймовірною енергією. Всього за один присід він міг з’їсти цілого бика. Бог Тор дуже любив мірятися з усіма силою. Його величезну колісницю, зроблену з бронзи, по небу тягли двоє козлів. Їх звали Тангріснір, в перекладі — «скрипучий зубами», і Тангніостр, в перекладі — «скреготливий зубами».

У Тора було чарівне спорядження. Воно складалося з: залізної рукавиці — без її допомоги неможливо було втримати рукоять розпеченого зброї, молота — бойової сокири-блискавки і пояса, який подвоював силу. Мєлльнір — молот, який був вироблений для Бога цвергами — братами-карликами, був символом руйнівних і творчих сил, джерелом удачі і родючості. У нього була коротка ручка, і він завжди потрапляв в ціль. Бог Тор був непереможний з поясом і розпеченим молотом. Не в його силах, правда, було перемогти день загальної загибелі — Рагнарек, зате він позбавив весь світ від страшного змія Ермунганда.

Тор - бог грому та блискавки в скандинавській міфології

Тор постійно знаходився в супроводі Локкі — Бога вогню. Він зазвичай тримав Бога Тора за пояс. Удвох вони пройшли безліч пригод. Тор не заперечував, що іноді спритність і спритність Локки насторожувала велетнів. Прикладом цього є історія про чарівний молот Тори, який викрав велетень Трюм. Новоспечений господар молота попросив за нього в якості викупу ні що інше, як руку Фрей, Богині родючості. Локки вмовляє Тора, щоб той переодягнувся в одяг Фреї, і пішов замість неї в Трюму. Незважаючи на те, що «нареченого» здивував вовчий апетит його нареченої, «служниця», в яку переодягнувся Локкі, представила «наречену», як зразок дівочої скромності. Зрадівши, Трюм передає молот Тору, а той, у свою чергу, б’є велетня і відновлює свою репутацію, яка була злегка підмочена тим, що він переодягнувся в жіноче вбрання.

За допомогою Мєлльнір — бойового молота Тори, Боги захищалися від велетнів. Він володів  безліччю чарівних властивостей. Наприклад, він міг благословляти шлюби, повертати тварин до життя, впливати на смерть і родючість. Багато міфів, в яких брав участь Тор, свідчать про те, що його меч мав необмежені руйнівні можливості. Подібно Індрі — індійському Богу блискавки й грому, Бог Тор був нищівником  зла, а по скандинавській міфології загальне світове зло уособлювалося в образах велетнів-етунів. У той день, коли був Рагнарек, Тор приймає смерть від змія Ермунганда — сина Локкі. Тор зносить чудовиську його потворну голову, і, відходячи від нього на дев’ять кроків, тоне у великому потоці отрути, який вивергає мертва тварина зі своєї розкритої пащі.

Іван Гудзенко

Яка твоя реакція?

Радість
1
Щастя
1
Любов
1
Не завдоволений
0
Тупо
2

Интересно почитать:

Также в категории:Боги

img-10 Боги

Бог Велес

Велес – один із богів пантеону у слов’янській міфології. Про нього у «Повісті минулих літ» ...