Історія релігійРелігія

Різновиди спасіння у різних релігіях

Концепція спасіння є ключовою в багатьох релігіях світу, пропонуючи різні шляхи звільнення від страждань, зла та смерті. Різні релігійні традиції мають свої унікальні уявлення про те, що таке спасіння і як його досягти. У цій статті розглядаються різновиди спасіння в основних світових релігіях, аналізуючи їхні вірування, доктрини та практики, що спрямовані на досягнення духовного визволення.

Стародавній Єгипет

Різновиди спасіння у різних релігіях

Тексти пірамід свідчать про прагнення до спасіння в Єгипті приблизно з 2400 року до н. е., коли сформувалася складна сотеріологія, спочатку пов’язана з фараонами. До 1400 року до н. е. цей ритуал поширився на всі класи суспільства, ставши похоронним культом, доступним для тих, хто міг собі його дозволити.

Спасіння охоплювало три аспекти посмертного існування, центральним у якому був Осіріс — бог-рятівник. Ритуали бальзамування імітували дії богів для збереження тіла Осіріса, з яким асимілювався померлий. Потім тіло мало воскреснути, подібно до Осіріса. Після цього померлого судили за моральними якостями його життя, і тільки ті, хто успішно проходив випробування, отримували доступ до блаженства у царстві Осіріса. Цей культ існував з 2400 року до н. е. і до християнської ери, в деяких аспектах передбачивши християнську релігію спасіння.

 Індуїзм

В індуїзмі вірять, що душа (атман) підлягає сансарі — циклу перероджень. Карма, тягар минулих дій, визначає майбутні втілення душі. Поки душа помилково сприймає світ як реальність і чіпляється за існування в ньому, вона приречена на нескінченні страждання від народжень і смертей. Різні індійські традиції пропонують шляхи досягнення мокші (звільнення) від цього циклу. Звільнення полягає в усвідомленні душею своєї єдності з Брахманом, вищою реальністю, і злиття з ним. Для цього потрібні зусилля в медитації та аскетизмі. Однак у відданні божествам, таким як Вішну і Шива, інтенсивна особиста відданість може принести божественну допомогу в досягненні спасіння.

Буддизм

Буддизм приймає концепції сансари та карми, але не вірить у постійну душу (атман). Особистість складається з тимчасових елементів, які розпадаються після смерті, породжуючи нову комбінацію, яка успадковує карму.

Просвітлення Будди полягає в усвідомленні причин страждання та звільненні від прагнення до існування, досягаючи нірвани. Це описується як зникнення бажань і страждань, але насправді виходить за межі понять існування.

У махаяні (формі буддизму) розвинулося вчення про бодхісаттв — майбутніх будд, які надають божественну допомогу. Вірні можуть пройти через різні небеса чи пекла перед досягненням нірвани, залежно від своїх заслуг та відданості бодхісаттвам.

Юдаїзм

Юдаїзм, як етнічна релігія, спочатку бачив спасіння через долю народу Ізраїлю, обраного Ягве (Богом Ізраїлю). Тільки в 2 столітті до нашої ери з’явилася віра в воскресіння мертвих та божественний суд. Навіть після цього юдаїзм залишався етнічно орієнтованим. Апокаліптична віра виявилася особливо сильною під час римського завоювання в 70 році нашої ери, коли спасіння розглядалося як втручання Бога чи Його Месії. Втіленням цього став Страшний суд, коли Ізраїль буде виправданий перед народами, що його гнобили. Після падіння національної держави в 70 році н.е. юдейська релігія, незважаючи на визнання особистої значущості, продовжувала мати етнічні особливості. Ритуал Пасхи щорічно вшановував пам’ять про божественне спасіння, почате Виходом з Єгипту. Відродження святого народу завжди було пов’язане зі Святою Землею, а література описувала новий Єрусалим та Храм Господа в новому порядку. Захарія в Книзі Захарії відображує кінцеве спасіння: язичники та євреї разом служитимуть Богу в ідеальному Єрусалимі.

Християнство

Християнство увірує, що втілення та жертовна смерть Ісуса Христа становлять вершину божественного плану спасіння людства, започаткованого після гріхопадіння Адама. Цей план має завершитися на Страшному суді, коли Друге пришестя Христа приведе до кінця світу. Християнська традиція поділяє час на до нашої ери і нашу еру. Розвиток доктрини християнського спасіння пов’язаний з визначенням божественності Ісуса Христа. Сотеріологія і христологія є невід’ємними частинами віри. Церква визначила, що Христос втіленням, розп’яттям та воскресінням, викупив людство від гріха та прокляття, сплачуючи ціною заступницької жертви перед Богом і визволяючи від диявольського впливу.

Основні положення християнської сотеріології включають розуміння, що спадкоємці Адама заслуговують на прокляття за гріх, але через Христа можуть знайти спасіння. Його смерть вважається спокутою за гріх та відкупом перед Богом. Ці основи віри у спасіння через Христа стали основою для християнської доктрини та практики.

Іслам

Мухаммед вважав себе останнім і найбільшим з пророків, посланих Аллахом для попередження свого народу про неминучу загибель. Хоча слово «порятунок» (najāt) згадується лише один раз у Корані, основна мета ісламу — уникнення майбутнього покарання на Страшному суді — проголошується як підкорення Аллаху, який є милосердним. Віддана покора є квінтесенцією ісламу, що відображається у значенні слова «islām», що означає «покора». Хоча Мухаммед вважав себе пророком Аллаха, у пізніших віруваннях його роль вважалася посередником між Богом і людьми, чия заступницька функція мала вирішальне значення.

Зороастризм

Зороастр вчив, що сили добра і зла борються за владу у Всесвіті, і людство повинне вибрати свій бік у цьому змаганні. Цей дуалізм був детально розроблений у пізнішому зороастризмі, де добро, уособлене богом Ормаздом, і зло, уособлене демонічним Аріманом, протистояли протягом 12 000 років з різними долями. Нарешті Ормазд переможе, а його агент Саошьянт воскресить мертвих для суду. Праведники отримають нагороду на небесах, тоді як нечестиві будуть кинуті в пекло. Після цього настане потоп розплавленого металу, що пройде як випробування очищення. Всі будуть судитися за ступенем своєї провини, і ті, хто переживе випробування, стануть безсмертними, а все пошкоджене або зіпсоване Аріманом буде відновлено. Таким чином, спасіння у зороастризмі означає визволення від посмертних страждань завдяки остаточному відновленню всього живого.

Кожна з цих релігій має унікальні погляди на причини гріхопадіння, шляхи досягнення спасіння та майбутнє після смерті.

Іван Гудзенко

Яка твоя реакція?

Радість
1
Щастя
1
Любов
1
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій