ГностицизмІсторія релігій

Офіти, історія і вчення

Перш ніж розібратися з тим, хто такі офіти, коротко поговоримо про таке поняття як гностицизм. Це християнська течія зародилася  в Візантії. Згодом вона розділилася ще на безліч течій, які потім були просто відкинуті офіційною церквою. Але починався гностицизм з офітів, які є свого роду фундаментом цього вчення.

Після смерті Олександра Македонського в столиці Єгипту, Олександрії, жили переважно греки, євреї та корінний народ — єгиптяни. Грецькі і єврейські мудреці завжди сперечалися між собою про те, як же насправді був створений світ. Іудеї постійно посилалися на текст Старого Завіту, про який греки взагалі нічого не знали.

Офіти, історія і вчення

Мало того, він був написаний давньоєврейською мовою, тому ніхто з греків не міг прочитати його. Ну і вирішили учасники цієї суперечки задіяти царя Птолемея, щоб той все поставив на свої місця.

Птолемей скликав усіх раввинів, які тоді проживали в Олександрії. Він велів дати кожному з них Старий Завіт, папір і перо. Завданням було перевести книгу на грецьку мову. Але була одна умова — всі раввіни повинні були бути замкнені в окремі кімнати. І якщо 72 тексти будуть відрізнятися між собою, то Птолемей обіцяв всіх раввінів стратити. Але сталося так, що всі ці переклади були однакові. Тоді Птолемей розпорядився, щоб грецькі мудреці прочитали Старий Завіт. Ті зробили це, але категорично були не згодні з тим, що там було написано.

Всі ми прекрасно знаємо, що сталося в Раю, як змій спокусив Єву і т.д. Але греки витлумачили все це зовсім по-іншому. Вони зрозуміли, що головним в житті є знання. А Бог хотів позбавити Адама і Єву цих знань. Таким чином виходить, що поганий не змій-спокусник, а Бог, адже змій порадив Єві з’їсти плід. В результаті Бога назвали Деміургом (по-грецьки це ремісник), а поклоняться стали змію, або «офісу» (гр.). Так і з’явилася назва «офіти».

Згідно з ученням офітів, основою всього Світу є Премудрість і Божественне світло. А Адама і Єву створив Деміург, злий демон (в християнстві це — Бог-Отець). Він хотів, щоб ті жили в невігластві і не розуміли, що таке добро, а що таке зло. Але змій став їх рятівником, і відкрив їм Знання. Деміург ж постійно мстить змію за це. Наприклад, одним з видів такої помсти був всесвітній потоп, завдання якого було вбити всіх людей. Але завдяки знанням деякі люди врятувалися. Але Деміург на цьому не зупинився — через Мойсея він дав  людям свої закони (10 заповідей).

Офіти кажуть, що Деміург зовсім не Єдиний Бог, як він сам себе називає, а звичайний демон, який спілкувався з людством через іудейських пророків.

Особливе місце у вченні офітів належить Ісусу Христу. Вони вважали, що Деміург намагався вбити Ісуса, але зробити це зміг тільки з його тілесною оболонкою. А ось дух Ісуса вознісся на небеса, де воз’єднався з Премудрістю, або Божественним Світлом.

Ось це, в принципі, і вся та основа гностицизму, яку проповідували офіти. Вже на протязі багатьох століть з цим вченням сперечаються найрізноманітніші мудреці, філософи, теологи і інші світлі уми людства. Одним з таких був Єпіфаній Кіпрський, який зводив все вчення офітів до того, що вони поклоняються демону. Простіше кажучи, вони все наплутали. Деякі вчені, зокрема Василь Болотов, вважав, що гностицизм не має абсолютно нічого спільного з християнством, адже це звичайні сатаністи.

На закінчення можна сказати тільки одне — на сьогоднішній день вчення гностицизму практично ніхто не підтримує, адже вся система цього вчення не має нічого спільного ні з логікою, ні з етикою. Але колись подібні «єресі» були дуже популярними.

Іван Гудзенко

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Гностицизм

img-8 Гностицизм

Симон Волхв

Симон Волхв був  сучасником апостолів та Ісуса Христа, народився в самарянському  містечку Гіттон, його вважали ...