Історія релігійРелігія

Віровчення Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів

Потрібно зазначити, що доктрина мормонів чітко ґрунтується на Біблії, Книзі Мормона, Вченні та Завітах, а також – Дорогоцінній Перлині. Мормони мають чітко вироблену доктрину.

Перша доктрина – тринітарна, оскільки стосується Божественної Трійці – Отця, Сина, Святого Духа. Якщо, у християнстві всі особи Святої Трійці – рівні між собою та нероздільні у своїй божественній сутності, то в мормонів вони – роздільні. Отець та Син, за природою – близькі до людини, а Святий Дух є безособистісною енергією, що сходить від Отця та Сина.

Віровчення Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів

У мормонський доктрині, люди вважаються духовними Божими дітьми, які жили до початку творення світу з Богом. У вченні передіснування душ висловлюється думка, що духовні істоти, в яких відсутні вірність та доблесть – народжуються у чорному тілі. Також, у доктрині церкви простежується ідея теозісу, згідно із якою, ті, хто отримав вічне життя, можуть стати богами, оскільки Бог став людиною, і пройшов шлях вдосконалення, щоб знову бути Богом. Мормони не визнають того, що первородний гріх – присутній в людській природі, а тому більшість, зокрема й ті, хто не є мормонами, – отримають спасіння. Йдеться про те, що після тисячолітнього царства, Земля буде подібна до небесної сфери, оправдані – потрапляти у три вічні царства, залежно від того, чи прийняли, або не прийняли вони мормонську віру, і якою була їхня земна поведінка. Спасіння людини залежить від її віри в Ісуса Христа та каяття у своїх гріхах.

Офіційною доктриною у мормонській церкві вважають Символ віри церкви Ісуса Христа Святих останніх днів. Це вчення є фундаментом мормонської церкви. У ньому зазначено про віру в Бога, Вічного Отця, Його Сина – Ісуса Христа, та Святого Духа. Тут особи Святої Трійці називаються мормонами божеством, не маючи нічого спільного з поняттям єдиносущності у християнстві. У другому Символі віри сказано про покарання людей за власні гріхи, а не за первородний Адамів гріх. У третьому – йдеться про викуплення Ісуса Христа, через яке усе людство буде спасенним, в результаті своєї покірності законам і, водночас, таїнствам Євангелія. Власне, йдеться про благодать Божу, завдяки якій усі воскреснуть та отримають вічне життя з Богом. Вона дає можливість кожному віруючому мормону покаятись.

Четвертий символ вказує на основні принципи та таїнства Євангелія. Так, наприклад, у мормонів зустрічається таїнство хрещення занурення. Не визнається тільки хрещення немовлят, практикується у свідомому віці – 8 років, за умови усвідомленого прийняття віри. Хрещення є очищенням людини від її гріхів, а тому, кожен віруючий складає обітницю перед Христом – пам’ятати про Його викупну жертву на хресті та заповіді. Існує у них ще одна новизна – замісне хрещення. Таке хрещення може прийняти охрещений мормон за свого померлого близького родича, з метою його спасіння.

Наступною, у віровченні мормонської церкви, розглядається конфірмація – отримання дарів Святого Духа, яке здійснюється через покладання рук священником вищого рангу (за чин Мелхисадековим). Причастя у мормонів звершується у вигляді хліба та вина, і, водночас, є символом відновлення договору віруючого з Богом. Воно повинно здійснюватися щонеділі, в будинках для місцевих зібрань, до нього можуть допускаються нехрещені діти.

Таїнство Шлюбу закарбовується у вічності. Воно є дійсним, після смерті, яка не перериває сімейного життя. Є виняток: шлюб здійснюється тоді, якщо подружня пара проводить добродійне життя, перебуває у позашлюбних зв’язках. Зустрічається можливий замісний шлюб за померлого. У шлюбі відсутня полігамія, яка практикувалася ще раніше.

Таїнство Священства є досить своєрідним. Ініціація проходить наступним чином: здійснюється ритуальне омовіння, після чого посвячений помазується оливою, а потім – одягає спеціальний храмовий одяг. Йому повідомляють секретний пароль та дають таємне ім’я.

П’ятий символ – стосується обрання гідної кандидатури, звичайно, за її бажанням та свідомим рішенням стати керівником для церкви. До того ж, ця людина повинна бути вибрана Богом, і їй надається влада у керівництві Божою Церквою. У шостому символі – зазначається про віру в першопочаткову організацію церкви (апостоли, пророки, пастори, вчителі, євангелісти). Тому, мормонська церква намагається наслідувати образ Христової Церкви. Сьомий символ – вказує на отримання у Церкві дару мови, пророцтв, одкровень, видінь, зцілення, тлумачень.

Восьмий символ – розглядає ставлення мормонів до Біблії та Книги Мормона. Біблія шанується так як і Книга Мормона. Згідно із дев’ятим символом, мормони вірять у те, що Бог відкрив, і ще відкриє багато чого, що стосується Царства Божого.

Десятий символ – навчає про друге пришестя, містить ідею хіліазму. Віруючі Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів вірять, що після другого пришестя настане не тільки перше воскресіння мертвих, а тисячолітнє Царство Господа на Землі. Будуть зібрані 10 колін Ізраїлевих, а місцем такого зібрання вважатиметься Новий Єрусалим – Америка (тут не йдеться про Палестину). Мормони вважають, що сама Земля повернеться до свого першопочаткового стану, набуваючи райської сили. В одинадцятому символі – сказано про привілей поклоніння Всемогутньому Богу, а також, він відводиться для людей, які бажають кому і де поклонятися. Таким чином, мормони стають прихильниками свободи релігії не лише для таких, як вони, а й інших.

Дванадцятий символ – підкреслює мормонську думку щодо віри, у підпорядкуванні державній владі та її керівництву, судовій владі, в належному шануванні та дотриманні закону.

Тринадцятий символ – намагається підвести висновок мормонського вчення стосовно людської моралі. Тобто, це означає, що кожен мормон повинен характеризуватися такими моральними чеснотами, як: чесність, вірність, непорочність, добродійність, доброзичливість; зобов’язаний робити добро людям. Саме тому вони стараються бути взаємоввічливими у відносинах з людьми, толерантними – відносно інших конфесій. Мормони відрізняються зовнішнім виглядом: носять чистий та акуратний одяг,  мають гарні манери, грамотні, інтелігенти.

Іван Гудзенко

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій