Культура

Чи повʼязана йога з релігією?

Зараз йога набула неабиякої популярності, заняття з йоги пропонують в кожному фітнес-клубі. Та багатьох цікавить релігійний аспект цієї древньої індійської практики. Чи поклоняються йоги індійським богам? І чи варто людині іншого віросповідання займатись йогою?

Чи повʼязана йога з релігією?

Одразу відповідаємо. Йога — це не релігійна, а філософська течія. Приймати чи ні цю філософію — ваш особистий вибір. Як і вибір релігії, тому що йога не передбачає приналежність до індуїзму, людина будь-якої віри може виконувати практики йоги. Професіонали з сайту  https://www.marjari-yogashop.com.ua/ більш детально розкажуть про історію йоги, та як вона не повʼязана з релігією.

Йога та релігія

В Індії знання з йоги передавались усно і точного розуміння, коли виникла йога, у нас немає. Перший письмовий текст Йога Сутри Патанджалі вчені датують від 2 ст.до н.е. до 4 ст.н.е.. В цьому тексті рекомендується присвячувати результати своєї практики Богу, але не вказується якому. Тобто, тому Богу в якого віриш і якому поклоняєшся. Ця рекомендація більше про відсутність егоїзму і жертовність, ніж про віру. Загалом, настанови в Йога Сутрах дуже нагадують 10 заповідей: не вбивати, не красти і т.д..

Оскільки йога походить з Індії, то індійські йоги часто сповідують індуїзм і поклоняються своїм божествам. Божества в індуїзмі сприймаються як певна енергія, яка є у Всесвіті. Виконуючи ритуали для своїх божеств, індуїсти намагаються залучити цю енергію в своє життя. Якщо хочуть більше грошей — поклоняються богині Лакшмі, яка відповідає за достаток. Якщо хочуть прибрати перешкоди у справах — Ганеші — божеству з головую слона. Йоги часто поклоняються Шиві, бо вважають що він руйнує всі перешкоди саме на духовному шляху.

Важливо розуміти, що поклоніння індійським божествам, не є частиною йоги. Це просто є релігійною і культурною частиною індійського суспільства. Сама по собі йога не вимагає приналежності до цієї релігії. Більше того, індуїсти вважають, що прийняти їх релігію неможливо! Тож жоден індійський гуру не буде від вас цього вимагати.

Чи повʼязана йога з релігією?

Сучасна йога давно відійшла навіть від старої філософської школи, яка навчала шляху просвітлення і духовного зростання. Зараз йога це вправи для здоровʼя, правильне дихання і концентрацію розуму. Інколи викладач може вдатись до філософських роздумів, але більш поширені заняття де увага приділяється гарному самопочуттю та здоровому способу життя.

В 20 столітті йога вийшла з печер, і перестала бути практикою усамітнення. Вона стала масовою культурою. Зараз йога це для всіх. Кожен може придбати собі якісний килимок і приділити 15-20 хвилин в день, щоб розслабити тіло і розум. Не потрібно виконувати жодних ритуалів чи заглиблюватись в складну філософію.

Йога дала нам багато цікавих та ефективних інструментів для роботи з тілом і розумом. Їх дієвість перевірена століттями. Тож чому не скористатись ними?!

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Культура