Історія релігійРелігія

Святий Адріан I

Святий Адріан I був папою римським з 772 по 795 рр. Його близькі стосунки з імператором Карлом Великим символізували середньовічний ідеал союзу церкви й держави в єдиному християнському світі. Понтифікат Адріана I знаменував важливий період в історії папства, коли відносини з франкськими правителями значно вплинули на політику і розвиток церкви.

Ранні роки та обрання папою

Святий Адріан I

Адріан I народився в Римі у знатній аристократичній родині. З ранніх років він був залучений до церковної служби, виконуючи обов’язки при папах Павлі I і Стефані III. Після смерті папи Стефана III, 1 лютого 772 року, Адріан був обраний папою за підтримки франкської партії в Римі.

Союз з Карлом Великим та боротьба з лангобардами

Однією з перших проблем, з якими зіткнувся Адріан, була загроза з боку лангобардського короля Дезидерія, який напав на папські володіння та погрожував Риму. Адріан звернувся за допомогою до франків, і Карл Великий відгукнувся на його заклик. До Великодня 774 року Карл Великий був у Римі, зруйнувавши Лангобардське королівство. Відтоді політика Адріана визначалася радше франкським альянсом, ніж відносинами з візантійськими імператорами Константинополя.

Стосунки з Карлом Великим

Стосунки між Карлом Великим і Адріаном характеризувалися дружнім суперництвом. Карл Великий використовував церкву, щоб утримати свою імперію та змусити верховенство над Папською областю, тоді як Адріан рішуче, але спритно боровся за церковну автономію та старанно збирав папські володіння, які не було втрачено до 19 століття. Незважаючи на загалом теплі стосунки та часту співпрацю в релігійних питаннях, розширення влади Карла Великого на Італію залишалося джерелом напруженості з Адріаном.

Боротьба з адопціонізмом та іконоборством

Адріан I рішуче виступав проти адопціонізму, доктрини подвійного синівства Христа, і засуджував вчення архієпископа Еліпанда з Толедо, Іспанія. Він також відіграв важливу роль у боротьбі з іконоборством. Константинополь був примирений завдяки співпраці Адріана у протистоянні іконоборцям. Адріан підтвердив декрети собору, але частково через неправильний переклад вони зазнали нападок з боку Карла Великого.

Спадщина та значення

Незважаючи на розбіжності в поглядах, правителі залишалися в союзі. Карл Великий навіть згадував Адріана в епітафії, складеній вченим Алкуїном, яка зберігається в соборі Святого Петра в Римі. Адріан I залишив значний слід в історії церкви своєю рішучістю, дипломатією та здатністю зберігати баланс між церковною автономією та політичною підтримкою.

Висновок

Святий Адріан I був видатним лідером церкви, чий понтифікат значно вплинув на розвиток християнства в Європі. Його союз з Карлом Великим, боротьба з іконоборством та адопціонізмом, а також зусилля з утримання церковної автономії зробили його одним із найважливіших пап у середньовічній історії.

Іван Гудзенко

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій