Інтерв'юІсторія релігійРелігія

Розмова з Ігорем Мехедою на тему: Дохристиянські вірування на території сучасної України

Доброго дня! Ми щиро вдячні вам, пане Ігоре, за вашу готовність відповісти на наші питання, а також на питання читачів порталу «Філософія і релігієзнавство». Сьогодні ми хочемо обговорити дохристиянські вірування на території сучасної України.
Розмова з Ігорем Мехедою на тему: Дохристиянські вірування на території сучасної України

Ігор Мехеда

 Які, на вашу думку, ранні форми релігії були найбільш популярними на території сучасної України: тотемізм, анімізм, фетишизм чи магія?

На мою думку, найбільш поширеними на території сучасної України були магічні світоуявлення. Магія. Як виникла первісна магія? Первісні люди бачили якісь явища природи, які не могли зрозуміти: грім, блискавка, буревії. Уві сні люди бачили інші явища – в середині себе — «in se», іноді зовсім фантастичні. Усі явища навколо себе первісна людина не розуміла. Вони виглядали невизначними, незрозумілими та нескінченими силами незрозумілої та дивної світобудови. Й тут свідомість людини поставила перед собою грандіозну задачу: а чи можна за допомогою одної невизначеності впливати на іншу? А чи можна зовсім ірраціональні невизначеності об’єднати у цілком раціональні та зрозумілі геометричні візерунки? Й об’єднали. Так виникли основи обрядів, які пережили тисячоліття й проводяться людьми навіть сьогодні! Як я розумію магію? І як її розуміють усі ведичні традиції? Є Єдине Абсолютне Божественне (у слов’янських культурах Род Всевишній, у азійських Адібрахман). Усі Боги, Богині, надприродні явища, чудеса та Велике Золоте Сяйво – це все Єдине Абсолютне. Воно різноманітне (множинне) за проявами та єдине за сутністю. Від Абсолютного виходить первісна енергія. Вона має назву Родосвіт, Брахмаджіоти, Мана, Прана та Мага. Тобто Мага – це першоенергія, яку випромінює Абсолют. Усе чудесне, таємниче та божественне. То магія у сучасних ведичних течіях є мистецтвом звертатися до Абсолютного, отримувати від Абсолютного Джерела енергію, яку направляти на потреби людини (здоров’я, вдача, безпека, врожай, гармонія, гарна подорож, успіхи у роботі, успіхи у власній справи – через обряд або комплекс храмових обрядів. Але сучасні ведичні обрядові практики – це розвиток тих, первісних.

Світ уявлявся давніми людьми як система різних проявів Природи, яку можна відобразити у геометричному візерунку. На цю систему можна впливати за допомогою головної Сили, яка все створила, бо у будь якої світобудови має бути джерело. Тому саме Магія є першоджерелом усіх існуючих релігій та духовних течій, й саме з неї вже отримали розвиток анімізм, тотемізм, фетишизм, первісні форми шаманізму тощо.

Чим унікальна трипільська культура на ваш погляд?

Трипільська культура – це феномен планетарного значення. Ще не були розбудовані єгипетські царства, а в трипільців вже були величезні протоміста площею у сотні гектарів – як місто, яке було знайдене біля Легедзине на Черкащині. Й навіть підземні міста – як печера Вертеба, що на Тернопільщині. Я вважаю трипільців великою цивілізацією. Територіально вона знаходилася на теренах сучасної України та Румунії. Трипільці створили цікаву релігію, яку зараз роблять спроби відродити сучасні дослідники. Вони вірили у щось Велике, Абсолютне, джерело усіх Всесвітів. А першопроявом, першовтіленням цього Абсолютного вважали Велику Богиню Родючості, Велику Мати. Тобто головним божеством трипільського пантеону була Богиня-Матір, яка народжувала усе, що є у світі. При розкопках трипільських поселень археологи знаходять безліч фігурок Великої Матері, Богині Родючості.

Розмова з Ігорем Мехедою на тему: Дохристиянські вірування на території сучасної України

Трипільські Фігурки Богині Родючості

Її зображують як вагітну жінку з великими грудями та сідницями. Іноді у глиняних фігурках Богині є порожнина, у яку вкладаються 9 глиняних кульок. Якщо потрусити цю глиняну фігурку, вона почне вібрувати. А іноді стається дуже цікавий феномен: вібрація переходить у голос й люди чують відповідь на свої запитання голосом. Про такий феномен, до речі, повідомляється й в інших, пізніших, культурах – як то у близькосхідних глиняних терафімах та єгипетських кам’яних колосах. Від Великої Матері народжуються інші надприродні істоти – богині (знайдені фігурки «місячниць» та «богиня з головою змії»), боги, тотеми (бики) та навіть сімаргли. Сімаргли зображені як крилаті собаки, замість хвоста в них на півмісяць, вони літають над полями та захищають врожай та людей від небезпек. Саме так зображений бог Сімаргл у пізніших слов’янських віруваннях – цей факт підтверджую сильний зв’язок між слов’янськими та трипільськими культурами.

Розмова з Ігорем Мехедою на тему: Дохристиянські вірування на території сучасної України

Трипільські Фігурки Богині Родючості

Як стверджують дослідники, трипільська культура мала торгівельні та культурні зв’язки з царством Шумер, а через нього поширювалася на інші культури, зокрема, й на давньоєгипетську цивілізацію. Таким чином, елементи трипільської культури ми знаходимо у різних культурах давнього світу. Наприклад, знак Інь-Ян був зображений на трипільських глиняних виробах задовго до виникнення даосизму.

Чому земля, їжа та природа відігравали таку важливу роль у релігійних уявленнях трипільців? Це було пов’язано лише з банальним виживанням або мало елементи надприродного?

У багатьох давніх культурах ми бачимо ідею Бога. Тобто верховної незбагненої Сили, яка усе створила. Але в трипільців ця Сила набуває рис Богині Родючості. А Мати-Природа і є не що інше, як втілення Богині Родючості. Тобто, Мати і є Природа. Бог і є Природа. Ця ідея, до речі, закладена у основу сучасного руху «вікка». Так вважали й наші бабусі-травниці у давні часи. В езотеричних вченнях давніх культур наш матеріальний світ зображався кубом (бо куб має вісім кутів – стільки ж променів має прояв Абсолюта (Алатир, Чінтамані)). Усі богині різних релігій сидять на кубі!!! – Ізіда, Сарасваті…. Та інші. Бо Богиня і є куб. Тому вівтарі усіх давніх вір кубічні. Та й не тільки давніх. Тепер ми можемо розшифрувати кубічний камінь, який зображено на фресці Скельного Храму у Буші та у Храмі в Монастирку (та й в інших давніх святилищах). Це – символ Матері Світів, Природи.

Розмова з Ігорем Мехедою на тему: Дохристиянські вірування на території сучасної України

Трипільські богиньки місячниці

Яка роль богині матері або богині сімейного вогнища у віруваннях трипільців? Чому трипільці віддавали перевагу матріархату, і чи можливо, ці вірування залишили сліди в нашій генетичній пам’яті?

Так, залишили. Адже не тільки трипільці, але й арійські племена Подніпров’я, скіфи, сармати, кельти, кіммерійці, таври, слов’яни та інші наші предки мали у своїх духовних вченнях культи Богині-Матері, або її втілень, й культи Богині-Матері мали неабиякий вплив. Й генетично мають вплив й досі.

Можете розповісти про пантеон богів та ритуали у трипільців?

Пантеон богів ще вивчається. Дуже ще мало проаналізовано знахідок. Але достеменно відомо, що головною фігурою була Богиня Родючості (Мати), Бог-батько приймав форму гігантського бика. Ще були богиньки, які називають «місячниці», вони зображені як жіночі фігурки з напівмісяцем на голові. Були собаки-сімаргли. Обрядів у трипільців було безліч. До речі, вони дуже схожі на ведичні. Наприклад, будинок вважався живою істотою. Він народжувався у результаті праці людей. Проживав вік. Й, коли будинок покидали, його спалювали (кремація), як живу істоту, що померла. Трипільцям було знайоме ворожіння на зернах (мантика). Трипільський храм схожий на дольмен. Плита на чотирьох кам’яних ніжках, а на плиті зверху приміщення з трьох частин. Тобто вже тоді ідея Трійці – храм поділено на три частини. У храмі до 8 вівтарів. На вівтарях часто намальовані восьмипроменеві зірки. У візерунках трипільців зустрічаються також 9, 12 та 13 променеві зірки. Вікна у трипільських будівлях були у формі кола. У коло був добавлений рівносторонній хрест. Він символізував чотири сторони світу, сонце, небо, чотири пори року (обмежені двома сонцестояннями та двома рівноденнями). Вважається, що жерці спілкувалися з надприродними істотами, які жили у цих чотирьох головних точках сакрального Всесвіту. Взагалі, релігію та магію трипільців ще досліджувати та досліджувати. Це займе цілі томи друкованих книг. Але головне, що вивчення почалося.

Чим відома черняхівська культура і які релігійні вірування в них панували?

Про черняхівську культуру ми знаємо взагалі мало. Європейські дослідники вважають засновниками черняхівської культури готів, вчення яких поширилося країнами Європи, й у які додали свої елементи скіфи та сармати (й інші етноси). Але інша група вчених ідентифікують черняхівську культуру з полянами. У цієї культури дуже багато схожого з трипільцями – наприклад, поховальний обряд кремації. Але й з скіфами – побудова курганів. Черняхівські кургани мали функцію храмів предків (культ предків), які відділяли світ живих від світу померлих. Під землею у ямах споруджувався велике погребальне приміщення, куди складалися урни з попелом мертвих після кремації, але траплялися й не кремовані поховання. Там же залишали подарунки для предків. Зверху насипався курган. На вершині курганів жерці спілкувалися з Вищими Силами, серед яких виділявся бог Сонця. Археологи кажуть, що для відтворення повної картини черняхівської культури бракує знахідок. Адже представники черняхівської культури, так само, як й трипільці, переважно спалювали своїх померлих, їх речі, будівлі – тому мало предметів залишилося для досліджень. Але – що цікаво. Усе ж таки залишися черепи представників черняхівської культури. Вони були деформовані. Тобто, за життя робилися кроки по штучній деформації черепа. Для чого це робилося – для вчених це й досі загадка. Самий молодий етнос черняхівської культури – поляни. Центром землі полян був Київ; інші її населені пункти — Вишгород, Білгород на річці Ірпінь (нині село Білогородка), Звенигород, Треполь (нині село Трипілля), Василів (нині Васильків) та інші. Вважається, що саме поляни створили основи держави, яка пізніше й буде відома як Русь з столицею у Києві.

В що вірили скіфи і яким богам вони поклонялися на наших теренах?

Вірування скіфів досі повністю реконструйовані. Це пов’язано з тим, що вони не використовували власну писемність. Тому інформацію про скіфів вчені отримують з описів іноземних істориків та географів, зокрема й Геродота. Головна Трійця (Тріада) скіфів — богиня Табіті, небесний бог Папай та богиня родючості Апі. Найбільше шанувалася Табіті, яка уособлювалася із стихіями вогню та води, а також вважалася праматір’ю скіфів. На другому місці стояв Папай, який був богом неба, виступає у космогонічних міфах творцем Всесвіту і людей. Дружиною Папая була Апі – богиня землі. Шанувалося божество сонця та вдачі Гойтосір. Богиня Аргімпаса уособлювала родючість, дику природу. Також скіфи шанували Геракла, який вважався родоначальником скіфів. Особливе значення відводилося культу Арея – богу війни.

Розмова з Ігорем Мехедою на тему: Дохристиянські вірування на території сучасної України

Дзюнсей Терасава біля скіфської баби на Вінниччині

Серед скіфських богів Геродот наводить ще Тагімасада – бога морів, річок, всіх прісноводних водойм, якого шанували лише царські скіфи та вважали його родоначальником усіх царських династій. У скіфів був чіткий моральний кодекс та цікаві уявлення про світ. Відомий буддійський вчитель Дзюнсей Терасава вважає, що релігія скіфів – то є протобуддизм. Елементи релігії скіфів дісталися до прадавніх етносів, що населяли Монголію та Тибет  (й інші країни Азії), пізніше вони повністю співпали з вченням Будди Шак’ямуні.  Дзюнсей Терасава — всесвітньо відомий буддійський чернець та духовний лідер проголосив, що паростки вчення Будди Шак’ямуні почали сходити у давні часи в Україні.

Розмова з Ігорем Мехедою на тему: Дохристиянські вірування на території сучасної України

Фрагмент скіфської пекторалі з конем

«В чому слава коренів України? Ще до появи християнства і буддизму тут був центр цивілізації кочових народів. В Україні збереглось ще багато скіфських  і сарматських курганів. Ви – частина мудрості Будди Шак’ямуні,  його коріння предків тут, в Україні. Мудрість, яку віднайшов Будда, своїми коренями від початку сягає сюди. Ще до поділу на християнство і буддизм, спільні духовні паростки вже сходили на цій землі.   Важливою ознакою народів Євразії була повна відкритість до  духовних мандрівників, що приносили з собою нові божественні одкровення, глибокі духовні послання, й в цілому, до всього нового, незвіданого, свіжого, що з’являлось зовні. Ніяких релігійних догм не було. Все виходило із чистого глибокого духовного відношення до життя й до природи.  І передавалось це відношення з покоління до покоління, в пам’яті народів. А також, несли його повсюди духовні мандрівники» (уривок з книги Дзюнсея Терасави, «Глобальне Пробудження», 2006 рік).

Дзюнсей Терасава часто мандрує Україною. Бере участь у створенні буддійського монастиря у Карпатах. Місцями, де збереглися давні духовні знання вважає Товтри та Карпати. Особисто я з ним цілком згоден, бо при дослідженні Товтр й Карпат постійно знаходиш докази існування великих та розвинених культур, до знань яких ще й досі можна доторкнутися у Товтрах та Карпатах.

Ще одна цікава річ скіфів – пекторалі. Пекторалі зображують три світи, які разом утворюють світобудову, тобто первісну Трійцю. Є перекази, що пектораль – це не прикраса – а жрецький символ, який дозволяє жерцю або жриці спілкуватися з силою, яка створила світобудову. Тому у пекторалях багато зображень коней. Загалом, у багатьох релігіях усі обрядові предмети, які допомагають та дозволяють спілкуватися з Вищим, мають форму коней або зображення коня.

Збереглося багато скіфських святилищ, на яких були встановлені «кам’яні баби». Це або кам’яні статуї вагітної жінки, або кам’яні воїни з мечами – охоронці.

Ви пропагуєте теорію про те, що з нашої території арійці принесли ведичну релігію на індійський субконтинент. Чому, на вашу думку, ведична релігія зникла з наших земель, і чи існують паралелі з сучасними народними релігійними уявленнями? Можете розповісти про релігійні уявлення давніх слов’ян до приходу християнства?

За думкою багатьох вчених, арійські племена жили на  території України водночас з трипільцямі. Але, якщо трипільці жили переважно на правобережжі, арійські племена на лівобережжі, більше всього на сучасному Подніпров’ї. Відомий вчений археолог Юрій Шилов навіть висунув припущення, що перші гімни Рігведи створювалися на берегах Дніпра. Арійці мали духовне бачення того, що територію сучасною Європи охоплять катаклізми – великі повені, лісові пожежі та соціальні потрясіння – велике переселення народів, війни та інше, внаслідок чого давні знання та традиції буде втрачено. Тому вони прийняли рішення мігрувати у Азію – щоб вберегти традиції, й пізніше, можливо, через віки, знов повернути знання на ці землі. До речі, арійці розділилися на кілька груп, які розійшлися по всьому світу. Їх ведичне вчення потрапило навіть в Африку та Південну Америку, чому багато дослідників дивуються й зараз (знаходячи у різних куточках світу елементи цієї культури). Наприклад, острів на Дніпрі, який мав назву Індра – це й зараз ім’я індуїстського богу Блискавки та Грому.

Але дуже багато залишилося й на нашій землі, на сьогодні у автентичній культурі українців. Обрядові купальські багаття. Віночки з свічками у дар богині води – такий самий обряд щовечора ми бачимо на берегах Гангу. Колограй навколо освяченого вогню. Кора (обхід) священних та енергетично сильних місць у Природі. Візерунки на вишиванках, рушниках, крашанках, килимах, хатах, посуді, хустинках – це ті самі ведичні Янтри (зображення божественного у формі геометричних візерунків). Крашанка схожа на яйце Брахми – це модель нашого Всесвіту. Моделі світового дерева та світової вісі. Ляльки-мотанки як мурті богинь. Усі народні дійства, етнічні обряди та церемонії – це усе ведичні знання. Пісні, міфи, легенди, казки. Купальське дерево. Зображення коней як символів зв’язку з Вищим. Це все ведичні знання. Вони майже відкрито лежать у пластах культури.

Теологія ведичних вір дуже проста. 129 глава Рігведи («Гімн Невідомому Богу»). Абсолютне приймається як щось неосяжне (навіть ті, хто живуть на Вищому Небі, не знають) й те, що лежить за межами усіх пар протилежностей. Коли починають спробувати осягнути Абсолютне, бачать потужне золоте сяйво, яке більше за нескінченність й яскравіше за міріади сонць. Це золоте сяйво (Родосвіт або Брахмаджіоті (або Прана, Мана, Мага)) і є проявом Абсолютного. Так само, як усі Боги та Богині. Як це сяйво приникає у людину, людина починає змінюватися та зростати. Теологічно це так:

Індуїзм, до світогляду якого я належу, вважає Бог Єдин. Тобто, з одного боку, монотеїзм. З іншого боку, політеїзм — понад 360 000 Богів і Богинь. Але це тільки здається протиріччям. Абсолют єдиний. Але Ликів (Аспектів) у Нього безліч. Множинність щодо образу, єдність щодо сутності (як і в християнській Трійці, до речі). Таким чином, усі Боги й Богині та Абсолют – це одне ціле, яке більшість людей не сприймають як ціле. А воно ціле. Адібрахман. «Вшануємо Адібрахмана, явленого у всьому Божественному» — індуїзм. «Славимо Рода Всевишнього і всіх Богів і Богинь у Ньому сутніх» — давньослов’янська ведична традиція. Все є Брахман, все є Род. Мадхвачарья пише в Махабхараті Татпарья Нірной, Глава 1: «Усі Образи (Рупи, Аватари) рівні за якостями, всемогутні, наділені усіма чудовими атрибутами й позбавлені будь-яких недоліків. Нема рівних Нараяні. Пурушоттама, що перевершує всі дживи. Немає різниці між частинами Харі, немає різниці між Його Аватарами, між Його атрибутами. Кожен, хто бачить такі відмінності — йде у морок невігластва».

Для відчуття зростання Сили уявляють у свідомості одночасно всіх Богів і Богинь, безособове світло Брахмаджіоті ​​(воно ж Мага, воно ж Родосвіт), всі священні Мурті, Камені та Гаї, всі ведичні храми (мандіри) й чудеса що відбулися в них за тисячоліття, надприродні істоти (наприклад, гаруди, гандхарви). Усе це разом Абсолют у всіх своїх проявах. Єдиний за сутністю, різноманітний за проявами.

Але у ведичних течіях є цікавий момент. Абсолютне має всередині себе приховану таємницю, яку хоче пізнати. Для того створює світи. Світи для Абсолютного як дзеркала. Абсолют бачить себе у створених світах та осягає себе. А також втілює свій творчий потенціал. Людина є втіленням Абсолютного. Тобто, також має у собі цю з таємницю. Сенс життя полягає у пізнанні цієї таємниці. А методом пізнання є творчість. Як Абсолют постійно створює світи, так й людина має постійно щось створювати. Тому що єдиний шлях до пізнання – це спостереження за результатом власної творчості. У творчості не тільки людина пізнає себе, але й Абсолют познає себе через людину.

Хто були важливими та менш важливими богами в давньослов’янському пантеоні?

Богів та Богинь було дуже багато, як й в індуїзмі, більше за триста тисяч. Велесова Книга повідомляє нам, що найшановнішими  божествами були 72 й наводить їх список. Найпопулярнішими божествами були Род, Сварог та Велес (вони складали Трійцю, Триглава, які дослідники порівняльної теології порівнюють з індуїстською Тримурті – Брахма, Вішну, Шива). Також Перун, Лада, Макош, Ярило, Купала, Дана, Вогнебог. Несправді, божественних втілень було дуже багато. Але це – не різні боги та богині, а Єдиний Род, просто у різних проявах (явленнях).

Чому, на вашу думку, князь Володимир обрав християнство?

Я думаю, це був не філософський вибір, а суто політичний. Що, до речі, й вказано у деяких документах, у тому числі інших держав, архіви яких збереглися до нашого часу. На мою думку, князь хотів понизити вплив суспільного класу жерців та підвищити рівень княжої влади, наблизившись до моделі християнських імператорів– ромеїв, для чого потрібна була зміна релігії. Це по-перше. По-друге, князь хотів розбудувати відносини з різними країнами, а вони на той момент майже усі були християнські, й не хотіли розбудовувати відносини з представниками інших релігій. По-третє, Візантія пообіцяла сприяння розширенню торгівлі й запропонувала, сучасною мовою, «вкласти у це інвестиції», але за 3умови прийняття християнства. Тобто вибір Володимира диктувався суто політико-фінансовими інтересами.

Дякуємо за ваші відповіді

Яка твоя реакція?

Радість
6
Щастя
3
Любов
1
Не завдоволений
0
Тупо
1

Интересно почитать:

Также в категории:Інтерв'ю