Історія релігійКультураРелігія

Альбігойський хрестовий похід

На початку XII століття катарство стало відомим як альтернатива католицизму в Південній Франції. Хоча деякі вважали його релігійною алегорією, що підтримувала віру, інші бачили у ньому кращий варіант за традиційну церкву. Незалежно від цього, катарство набирало сили. Папські посланці намагалися зупинити розповсюдження катарів, проте їхні спроби залишалися марними.

Альбігойський хрестовий похід

У 1208 році папа Інокентій III (1198-1216) вислав до Південної Франції юриста П’єра де Кастельно, щоб отримати підтримку графа Раймонда VI з Тулузи (1194-1222) у боротьбі з катарством. Граф, який також був єпископом ордену у Тулузі, відмовився співпрацювати і вигнав посланця. Пізніше Кастельно було вбито. Після цього папа Інокентій III закликав провести хрестовий похід проти Франції, забезпечуючи північним вельможам збереження та завоювання майна їхніх південних сусідів після ліквідації катарів.

Під час хрестового походу більшість жертв складали жінки та діти, а міста часто ставали мішенню для пожежі. У Безьє, наприкінці якого цистерціанський ченець Арно-Аморі закликав «убити їх усіх, Господь знає, хто Його», 20 000 єретиків було знищено, а місто зруйновано. Після 1209 року граф Симон де Монфор очолив похід, який продовжив криваве руйнування регіону, збагачуючи північних вельмож. Хоча «офіційний» похід завершився до 1229 року, переслідування катарів і грабування сіл тривали. Оборонці фортеці Монсегюр витримували облогу з травня 1243 року до березня 1244 року, але нарешті підкорилися, і 200 перфектів були живцем спалені.

Альбігойський хрестовий похід змінив культурний ландшафт Південної Франції, залишивши після себе більш жорстке бачення Церкви. Однак, не зважаючи на це, катари не були повністю знищені. Ті, які вижили, продовжували практикувати свою віру, хоча з більшою обережністю, що підтверджується церковними записами про інквізицію.

Іван Гудзенко

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій