Історія релігій

Кааба — святиня ісламу

Кааба розташована в центрі Великої мечеті в Мецці, Саудівська Аравія, є найсвятішим місцем на Землі для мусульман. Всі мусульмани світу орієнтуються на Каабу під час п’ятиденних молитов, ховають своїх померлих обличчям до її меридіану та прагнуть відвідати її під час хаджу або умри, як це наказано в Корані.

Архітектурні особливості

Кааба - святиня ісламу

Кааба має форму куба, звідки і походить її назва (арабське слово kaʿbah означає «куб»). Її висота складає приблизно 15 метрів, а розміри основи — 10 на 12 метрів. Побудована з сірого каменю та мармуру, Кааба орієнтована так, що її кути приблизно відповідають точкам компаса. Всередині Кааби немає нічого, окрім трьох колон, що підтримують дах, та кількох підвішених срібних і золотих ламп. Протягом більшої частини року Кааба вкрита величезним полотном з чорної парчі, відомим як кисва.

Чорний камінь

В східному куті Кааби знаходиться Чорний камінь, який складається з розколотих шматків з каменю і скріплених важкою срібною стрічкою. Згідно з переказами, цей камінь був подарований Адаму після його висилки з раю, щоб отримати прощення своїх гріхів. Легенда свідчить, що спочатку камінь був білим, але став чорним, увібравши гріхи незліченних тисяч паломників, які цілували і торкалися його.

Ритуали та паломництво

Кожен мусульманин, який здійснює хадж або умру, зобов’язаний сім разів обійти Каабу проти годинникової стрілки. Виконуючи цей ритуал, відомий як таваф, паломники намагаються торкнутися або поцілувати його, якщо це можливо, хоча це не є обов’язковим.

Кісва змінюється щороку, традиція, яка з 2022 року встановлюється в перший день ісламського місяця мухаррам — початку нового року за календарем хіджри. Церемонія обмивання Кааби, яку останнім часом очолює представник уряду Саудівської Аравії, також відбувається в Мухаррамі з використанням духів і води з сусіднього священного колодязя Замзам.

Історія

Рання історія Кааби недостатньо відома, але є відомості, що до ісламу це було святилище політеїстів і місцем паломництва для людей з усього Аравійського півострова. У Корані згадується, що Авраам та Ізмаїл «підняли основи» Кааби. Багато мусульман вважають, що вони відбудували святиню, яку вперше спорудив Адам. З того часу Каабу кілька разів руйнували, пошкоджували та відновлювали.

У 930 році сам Чорний камінь був вивезений карматами, крайньою шиїтською сектою, і утримувався майже 20 років за викуп. Під час раннього служіння пророка Мухаммеда, Кааба була кіблою (напрямком молитви) для мусульманської громади. Після Хіджри до Медіни, кібла ненадовго змінилася на Єрусалим, але згодом повернулася до Кааби.

Коли війська Мухаммеда завоювали Мекку в 630 році, він наказав знищити язичницькі ідоли, що зберігалися в храмі, і очистити його від усіх ознак політеїзму. Відтоді Кааба стала центром мусульманського благочестя.

Тепер вона є найсвятішою святинею ісламу, місцем, яке мусульмани прагнуть відвідати хоча б раз у житті. Її значення для мусульманської віри є незмірним, вона залишається символом єдності та духовного центру ісламу. Будучи місцем паломництва для мільйонів віруючих, вона продовжує виконувати свою важливу роль у релігійному та культурному житті мусульман усього світу.

Іван Гудзенко

Яка твоя реакція?

Радість
1
Щастя
1
Любов
1
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій