Історія релігійРелігія

Святий Грааль: легенда та її значення

Святий Грааль — предмет, який шукали лицарі легенди про Артура як частина квесту, що з XIII століття набув християнського значення. Термін «грааль» зазвичай позначає посудину з широким горлом або мілку чашу, хоча точна етимологія цього слова залишається невизначеною.

Походження легенди

Святий Грааль: легенда та її значення

Легенда про Грааль, ймовірно, була натхнена грецькою, римською та кельтською міфологіями, які рясніють рогами достатку, магічними котлами, що повертають життя, тощо. Першим збереженим текстом, який надає посудині християнського значення як таємничому святому предмету, є незавершений роман Кретьєна де Труа кінця 12-го століття. У цій поемі релігійне поєднується з фантастичним, представляючи бездоступного сільського лицаря Персеваля, домінуючою рисою якого є невинність, і який шукає Грааль.

Розвиток легенди у XIII столітті

У 13 столітті Робер де Борон у своїй трилогії «Жозеф д’Аріматі», «Мерлін» і «Персеваль» розширив християнське значення легенди. Вольфрам фон Ешенбах надав їй глибокого та містичного вираження у своїй епопеї, де Святий Грааль став дорогоцінним каменем, що впав з небес.

Зв’язок з легендою про Артура

Прозові версії творів Роберта де Борона ще тісніше пов’язали історію Святого Грааля з легендою про Артура. Німецький роман 13-го століття «Diu Krône» зробив Гавейна героєм Грааля. «Queste del Saint Graal», частина циклу Вульгати (бл. 1210–30), представила нового героя — Галахада. «Le Morte Darthur» сера Томаса Мелорі, завершена приблизно в 1470 році, передала суть «Queste del Saint Graal» англомовним читачам і допомогла поширити легенду про Грааль.

Християнські символи та містичне значення

У поемі Робера де Борона розповідається про ранню історію Святого Грааля, пов’язуючи його з чашею, яку використовував Христос на Тайній Вечері, а потім Йосип з Ариматеї використовував її для збору крові, що текла з ран Христа на Хресті.

Вплив на мистецтво та літературу

Легенда стала кульмінаційною точкою романтики Артура і довготривалою темою в мистецтві. Вона присутня в таких розрізнених творах, як опера Ріхарда Ваґнера «Парсифаль», притча Джеймса Рассела Лоуелла «The Vision of Sir Launfal», фільм «Монті Пайтон і Святий Грааль».

Святий Грааль, з його міфологічним, релігійним та містичним значенням, залишається однією з найбільш захоплюючих і впливових легенд західної культури, яка продовжує надихати нові покоління митців і письменників.

Іван Гудзенко

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій