Історія релігійРелігія

Структура Тори

Тора, що в перекладі з грецької означає «п’ять книг», стоїть в основі єврейської Біблії та має величезне значення для юдейського народу і не лише його. Вона не лише розповідає про походження історичного і духовного коріння ізраїльтян, а й є важливим джерелом знань про створення світу та давні історії релігійного спадку, які змінили світову культуру.

Структура Тори

Тора складається з п’яти книг, що охоплюють історію від створення до смерті Мойсея. Питання про співвідношення історії та оповідей у Торі викликає обговорення. Хоча в тексті Тори є згадки про історичні місця та постаті, такі як фараон, немає археологічних чи текстових доказів, що підтверджують конкретні події або особистості.

Буття

Буття розділяється на чотири літературні частини. Перша частина, відома як «первісна історія», описує історію світу від створення до покликання Авраама. Друга частина це цикл про Авраама, що розповідає про його життя від покликання до смерті. Третя частина (розділ присвячений Якову та охоплює його історію від народження до снів сина Йосипа). Четверта частина стосується Йосипа і його братів. Починаючи з опису створення світу, Буття тяжіє до більш конкретних історій, зосереджуючись на родині Авраама, а потім на Якові, а завершується «створенням» племені Ізраїля.

Вихід

Книга Вихід може бути поділена на три основні частини: визволення з Єгипту, передачу Закону Мойсею на горі Синай і початок 40-річних подорожей пустелею.

Левит

Левит — це книга, що відрізняється від інших частин Тори, оскільки містить обмежену кількість оповідного матеріалу, залежачи від подій, описаних у Книзі Вихід. Матеріал у Виході, переважно стосується конструкції об’єктів культу, таких як Ковчег Завіту. Основний акцент у книзі Левит робиться на встановленні ритуальної практики, зокрема на ролі левітів, які відповідали за навчання відмінності між «святим і звичайним, між чистим і нечистим».

Числа

Числа можна розглядати з двох ракурсів. По-перше, його структуру можна сприймати географічно: пустеля Синай, земля на схід від річки Йордан, відома як «Трансйорданія», і земля Моав. Однак два ключових військових переписи, які ми бачимо в розділах 1 і 26, також можна використовувати для розуміння структури книги.

Повторення Закону

Повторення Закону, англійською мовою називається Deuteronomy (другий закон), що є не дуже точним перекладом єврейського виразу «mishneh hattorah hazzot» (копія цього закону), згаданого у Повторенні Закону 17.18. Це також єдиний твір у Торі, який претендує на авторство Мойсея. Чотири частини Повторення Закону відображають його структуру: роздуми Мойсея про історію народу, визначення даних Торою принципів життя Ізраїлю, опис угоди з Богом та завершення із благословенням і смертю Мойсея. Така Тора підготовлює народ до вступу в обітовану землю.

Тора відображає складну та ретельно продуману структуру, яка віддзеркалює не лише історію народу Ізраїлю, але й його духовність, закони та обітниці. Кожна частина має свої особливості та цінні вчення, що допомагають зрозуміти роль людини перед Богом та її місце в історії.

Іван Гудзенко

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій