Історія релігійРелігія

Культово-обрядова практика караїмів

Караїми вираховують дні, спостерігаючи за місяцем, тоді як равініти – за допомогою математичних обчислювань. В основі літургії, як у перших іудеїв-християн, лежать Давидові псалми.

Караїми з великою уважністю та шаною ставляться до свят, зазначених у Торі:

1) Песах (Пасха)

2) Суккот або ж Свято Кущів (Орахтоя);

3) Пурім.

Що найцікавіше у цій релігії, так це те, що Христос святкував останній Песах ввечері – з четверга на п’ятницю. Тому, як ми бачимо, святкування Пасхи можливе тільки в караїмів. Караїми дотримувалися ритуальної чистоти на празник Песаху, відсторонюючи від себе присутність дріжджового запаху в будинку, або ж в кенасі – караїмській синагозі, будинку зборів (так його називають самі ж караїми). Вони дотримуються ще й посту, названого «Йом-Кіпур».

У день Пуріму кожна караїмка старалася привести свій будинок в ідеальну чистоту. Кімната вважалася тоді чистою, коли з неї повністю було видалено неприємні запахи сиру, а також – того, що піддається бродінню.

Упродовж тижня перед Песахом чотири караїмські пекарі ходили з одного будинку в інший, використовуючи чисту ритуальну утвар, і пекли пиріг на це свято. Традиційно, стіл був покритий чистою ритуальною скатертиною, без якихось слідів дріжджів. Звичайно, судячи із санітарних усвідомлень, людське здоров’я було набагато ціннішим. Свято Пурім нагадувало караїмам подію спасіння єврейського народу від повного їхнього знищення персами, а також героїзм цариці Естер. Караїми дотримуються посту покаяння у різних місяцях календаря, наприклад: 24-ї тіари, або – 9-го тамузу та інших.

БС

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій