Релігія

РІЗДВО: 7 січня чи 25 грудня?

Останнім часом точаться гострі дебати стосовно святкування Різдва Ісуса Христа.

Прихильники святкування 7 січня при цьому зважають на такі аргументи:

  1. 7 січня Різдво святкували наші предки.
  2. Українцям неправильно відмовлятися від 7 січня лише тому, що так святкує Росія, бо це святкування було по-перше ще до появи Московії, а по-друге святкується багатьма православними країнами світу.
  3. Зміна дати святкування Різдва тягне за собою зміну дат усіх нерухомих церковних свят на 13 днів назад.

 Тож розглянемо історичні факти  таких аргументацій:

Аргумент 1).  7 січня Різдво святкували наші предки.

Коли народився Ісус Христос – невідомо,  бо про це немає жодного документального підтвердження, тому будь-яка дата носить символічне значення і не має жодного догматичного змісту.  Стосовно святкування наших предків, то тут в різні часи теж не було якоїсь закономірності. Скажімо в певний час частина наших предків пов’язувала свято Різдва Ісуса зі святом різдва Всесвіту, яке святкували за Юліанським календарем весною 25 березня, пояснюючи це пробудженням природи від зимового сну і поверненням з вирію птахів. На знак цього існували язичницькі щедрівки, тому зараз багатьох дивують слова популярної обрядової пісні в обробці композитора Леонтовича під назвою «Щедрик»: «Щедрик, щедрик, щедрівочка, прилетіла ластівочка…» Тому спиратися на календарні традиції наших предків часів Київської русі чи гетьманщини є недостатньою аргументацією, як і неправильно називати юліанський календар православним, а григоріанський католицьким.

РІЗДВО: 7 січня чи 25 грудня?

Різниця святкування у 14 днів пов’язана з різними календарями.  7 січня святкується за Юліанським календарем, а 25 грудня – за Григоріанським. Юліанський називається так тому, що був розроблений ще до народження Ісуса в 46 р. до Р. Х. імператором Юлієм Цезарем за участю олександрійського астронома Созігена. Юліанський рік був довшим за астрономічний на 11 хвилин 14 секунд і за півтори тисячі років відстав аж на цілих 10 днів, тому виникла потреба створити більш точний календар, і його ініціатором у 1582 році був папа Римський Григорій XIII.

Це найбільш точний календар і ним сьогодні, як світським календарем, користується весь світ включно з Україною. Частина православного світу не прийняла цей календар як церковний лише з огляду на те, що це відбулося вже після розколу християнства на православ’я і католицизм, а оскільки ініціатором календаря був папа Римський, тому причинами відмови переходу на Григоріанський календар була ворожнеча і розкол християнства.

Аргумент 2).  Українцям неправильно відмовлятися від 7 січня лише тому, що так святкує Росія, бо це святкування було по-перше ще до появи Московії, а по-друге святкується багатьма православними країнами світу.

Бажання перейти на святкування 25 грудня зумовлена не лише цією причиною і стосується не лише України.  25 грудня на початках було пов’язано зі святом «Непереможного Сонця»  в Римській імперії і це символізувалось тим, що в цей день починається збільшуватися світловий день, який започатковує новий річний цикл.  Саме тоді темрява відступала – світловий день ставав довшим, і щоб зменшити вплив язичницького свята, цього дня почали відзначати день народження «Правдивого сонця» – Ісуса Христа. Більшість християн світу святкують саме цей день, раніше за юліанським календарем, пізніше за григоріанським.

Аргумент 3). Зміна дати святкування Різдва тягне за собою зміну дат усіх нерухомих церковних  свят і постів богослужбового кола, яке підв’язане під юліанський календар, на 13 днів назад.

Різдво 7 січня сьогодні часто називають православним, а 26 грудня – католицьким, і це є помилкою, оскільки 25 грудня Різдво святкують 75 % православних вірян світу (за кількістю церков це 9 з 15-ти, які входять у диптих Константинопольської Православної Церкви (Вселенський Патріархат) а саме: Вселенський патріархат Константинополя (крім Афону), Грецька православна церква Александрії, Грецька православна церква Антіохії, Румунська православна церква, Елладська православна церква, Болгарська православна церква, Церква Кіпру, Церква Греції, Православна автокефальна церква Албанії, Православна церква Чеських земель і Словаччини та Православна церква Америки. Тому  Різдво, яке святкують 25 грудня, треба перестати називати «католицьким», бо це ніщо інше, як пропаганда «русского мира» і розповсюджують цей фейк ті, які в цьому нічого не тямлять. Отож, для більшості православних церков світу не складає жодних проблем питання  богослужбового кола.  А святкувати Різдво двічі теж є неправильно. Якщо брати увесь християнський світ, то за статистикою близько 97% християн святкують Різдво саме 25 грудня, і коли ми говоримо про християнську єдність, то логічно, щоб меншість зважала на аргументи більшості, а не навпаки. І тут нічого нового не треба вигадувати, а просто взяти схему богослужбового кола більшості християн світу.

Для прикладу, предстоятель УГКЦ, Верховний архієпископ Святослав у грудні 2020 року заявив, що це питання не належить до догматичних, воно має долати церковні розколи, а не спричиняти нові; на його думку, перехід до святкування Різдва за новим стилем, тобто 25 грудня, повинен відбуватися з ініціативи мирян. Але миряни часто заражені московитськими фейками про католицьке і православне Різдво. 18 жовтня 2022 року Православна церква України дозволила єпархіям проводити богослужіння на Різдво Христове  25 грудня. Ще в грудні 2020 року голова ПЦУ митрополит Епіфаній заявив, що святкування Різдва Христового в один день 25 грудня в Україні можливе тоді, коли церква та віряни «дозріють» до такого рішення. Отож, треба почекати, доки меншість православних мирян світу, в тому числі і українських, «дозріють», щоб зрозуміти аргументацію більшості, а для цього важливо проводити відповідну аргументовану роз’яснювальну роботу.

Ярослав Івашин. 2022р.

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
1
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Релігія