ІсторіяКультура

Ассирійське загарбання Еламу (655-639 рік до нашої ери)

Військові конфлікти Ассирії та Еламу

У будь-яких війнах завжди присутній такий елемент як конфлікт. Ассирія та Елам не є цьому винятком. Сутички між двома державами тривали чимало років. Усе це затягнулося до 721 року до нашої ери. Проблема Еламу – втручання в політичне життя Вавилону, що не могло викликати невдоволення ассирійців. Зрештою вони вважали, що під їхнім контролем Вавилон.

Ассирійське загарбання Еламу (655-639 рік до нашої ери)

Як вже з’ясувалося, Елам намагається допомогти Вавилону зламати Ассирію. 721 року до нашої ери  відбувається повстання. Ассирійці неодноразово пересікаються з еламітами. Біля річки Тигр 717 року до нашої ери зіштовхнулися  вперше, вдруге — 694 року до нашої ери, втретє- 693 року до нашої ери біля річки Діяли. В меншій мірі бої не приносили результатів, тільки кровопролиття. В більшій мірі ассирійцям все ж вдалося втриматися. Еламіти не зуміли оволодіти територією, включно з Месопотамією.

Атака ассирійців і смерть еламського царя

На рівнинах Суз в Елаї відбулася грандіозна битва. Сильна оборона еламітів зазнала атаки зі сторони ассирійців. Зазнавши жорстокого удару, еламіти почали тікати. Їхнього ватажка – еламського царя Теуммана було обезголовлено. Армія ассирійців 639 року до нашої ери висунулася із західної частини для того, щоб вести контрнаступ.

Поразка Еламу і остаточна перемога Ассирії

Не врахувавши попередніх недоліків власної армії, Елам зазнає нищівної поразки від військ ассирійського правителя – Ашшурбаніпала. Ця поразка стала для еламітів фатальною помилкою і призвела до падіння держави після завоювання. Важливою проблемою постав вибух громадянської війни. Поки еламіти між собою вирішували стосунки до північних кордонів держави посунули війська персів. Перси дуже швидко захопили ці кордони.

У 639 році Ашшурбаніпал висунувся зі свою армією до Еламу, спустошивши провінцію, не залишаючи на своєму шляху нічого. Завойовував одне місто за іншим, перетворивши їх в попіл, який забрав з собою. Зі знищенням Еламу, ассирійцями виявився розпад їхньої імперії. Зрозуміло, що військові баталії повністю вимотали Ассирію як сильну квітучу  імперію. Протягом тридцяти чотирьох років із зруйнуванням держави – Елам, Ассирія приходить в упадок.

Колись це була могутня і велична імперія з великими територіальними володіннями, асимільованим населенням, проте пізніше після смерті лідера ассирійського народу – Ашшурбаніпала припиняє своє історичне існування, зникаючи з карти світу.

Панас Вернигора

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія

Історія

Рукопис Войнича

Рукопис Войнича — це ілюстрований манускрипт, написаний невідомою мовою, походження якого датується приблизно XV або ...