Історія релігійРелігія

ДАВНЬОСЛОВ’ЯНСЬКИЙ ОБРЯДОВИЙ КАЛЕНДАР СОНЯЧНОГО РОКУ (КОЛОДАР)

СІЧЕНЬ

1 січня виконувались магічні дії для захисту та на міцне здоров’я.

2 січня випікали різноманітні форми обрядового печива. Проводили солодкі столи. Пригощали рідних та гостей обрядовим печивом. Цей обряд схожий на індійський ведичний обряд пуджа. Випікали печиво у формі космічних символів, при цьому зверталися подумки до вищих сил, щоб ті наповнили печиво під час випікання доброю енергією.

ДАВНЬОСЛОВ’ЯНСЬКИЙ ОБРЯДОВИЙ КАЛЕНДАР СОНЯЧНОГО РОКУ (КОЛОДАР)

3 січня продовжували випікання обрядовог печива.

4 січня був день очищення. Індуси сказали б: карма-йоги. Найпростіша дія під час прибирання будинку: я вимиваю не лише свій дім, а й свою душу, долю та свій рід.

5 січня є сприятливий день для накопичення енергії. Цього дня добре проводити будь-які медитації.

6 січня Навечір’я. Починається із першою зіркою. На столі має бути 12 страв. Свято має астрономічний зміст. У ніч з 6 на 7 січня точка земної орбіти, яку проходить наша планета, найближча до поверхні Сонця. Це створює можливість енергіям Сонця наповнити нашу планету додатковою енергією, через що вода у водоймах починає освячуватись природним шляхом і освячення зберігається до 19 січня. 6 січня також звертаються до Богини Місяця, який вважається відповідальним за втілення задуманого у вдалий період, роблять усі обряди з місячними духами. Вшановуються також духи зірок. З 6 по 19 січня у багатьох народів нашої планети, навіть на інших континентах, святкуються дні сакральних вод та водойм.

7 січня Свято Зірок. Відзначається на 17 день від Новоліття (порівняйте 17 карту Таро «Зірка», що позначає астрологію та астрономію).

8 січня шанування родючості. Вшанування Богинь (жіночий початок), (порівняйте також день Пресвятої Богородиці у православному християнстві). Свято Бабині Каші. Пекуть пироги і пригощають ними.

9 січня. Свято волхвів, які знають таємні дороги. Цього дня у будинку вішають 8 гірлянд із кленового листя, яке ввечері спалюють. Попелом посипають двір (8 – число променів Алатиря).

10, 11, 12 січня сприятливі дні для медитацій та осмислень.

13 січня проводяться містерії з вічнозеленими деревами з метою викликати родючість цього року. Вважаплося, що духи природи, які не пішли у Велесову Ніч до Нави, а залишилися у Яві, взимку живуть на гілках вічнозелених дерев. Тому вічнозелені дерева у лісах прикрашаються стрічками, посипаються зерном чи крихтами хліба. Свято Щедрець.

14 січня один із найкращих днів для ворожіння. Одягаються у костюми духів природи та танцюють «танці духів» з метою гармонізувати сили социуму з силами дикої природи.

15 січня відзначався день Курячого Бога (камінь з отвором через попадання у камінь блискавки). Ці камені розвішувалися в приміщеннях для утримання домашніх тварин з метою викликати їхнє здоров’я та приплід. Знахарі цього дня призначали багато зцілюючих ритуалів для тих, хто звертався. Отвір у Камені Курячого Богу вважався брамою між світами Прави та Яві, тому давав захист від сил Нави (примар, марення, омороків тощо).

16 січня – день активізації сил хаосу. Магічні захисні дійства від хаосу (духи хаосу називаються басури, чаклуна і чаклунку, що наводять зурочення за допомогою басурів, називають басурман та басурка).

17 січня також можна проводити вигнання чи заклинання сил Хаосу. У східних країнах цього дня закликають наглядача за хаосом Глю-во, який стримує хаос і може зарядити енергією порядку тих, хто до нього закликає.

18 січня Свято «Свічки». Обрядові події з вогнем. Свічки запалюють на честь вогненних богів. У цей день добре викликати елементалів вогню. Також день Інтри (Індри), Індрика-звіра.

19 січня. Велес Зимовий. Вода освячується у всіх водоймах. Омивання. Обряди з водою. Туриці.

20 січня – день обрядового годування тварин для родючості. Один з обрядів: шмат чорного хліба тричі обводять за годинниковою стрілкою по краях столу. Прикладають до копчика корови та проводять цим шматочком по хребту до голови та носа корови, після чого дають корові з’їсти цей шматочок хліба.

21 січня день трьох ликів богині Долі (Карна, Доля, Недоля), а також трьох ліків богині Місяця. Просинець.

22 січня сприятливий день обрядів на виклик змін у долі, наприклад, за допомогою чаю з водорості «рок-трава».

23 січня здійснювалося ворожіння про погоду влітку та можливість урожаю.

24 січня обрядовар обота із силами землі (як стихії).

25 січня обрядова робота із силами землі (як стихії).

28 січня вважався днем, коли добре відкриваються пророцтва

29 січня – гарний день для очисних процедур (карма-йоги)

30 січня — також гарний день для очисних процедур (карма-йоги)

ЛЮТИЙ

1 та 2 лютого відзначалася Громниця. Сили Темряви та Світла врівноважені 2/3 до 1/3. Загадують бажання. Цього дня можна керувати силами грому та блискавки на рік уперед. Звідси й назва. У частини буддистів цієї ночі настає Новий Рік (за сонячно-місячним календарем). На Громницю на честь Богів запалювали свічку, яку потім гасили ти використовували як оберіг від пожеж та інших стихійних лих.

Це свічка називається Громовою Свічкою, і вважається, що вона може відводити від роду чи села грози, удари блискавки та конфліктні ситуації. Сенс обряду неважко зрозуміти. Перун, бог грози, грому та блискавки, вважався також богом влади. Але влада часто руйнує. А Велес був богом родючості, магії та торгівлі, чия діяльність виключала надмірне втручання влади. Час сили Велеса – зима, Перуна – літо. Між Велесом та Перуном, згідно з міфами, існувало силове протистояння. Ось чому свічка на Громницю може відвести грозу та конфлікти.

3, 4 та 5 лютого проводилася захисна магія на всі випадки життя.

6 лютого проводять магічні обряди на зміцнення сім’ї та її захист.

7, 8, 9, 10 лютого хороші для накопичення магічної сили та продовження захисних ритуалів.

10 лютого вважається сприятливим днем ​​для магічних дій із домовиками та іншими стихіалями. Цього дня викликали домовиків. Найпростіший спосіб. Взяти в руки куряче яйце, стати на ганку. Сказати: «Устань переді мною як лист перед травою, ні чорний, не зелений, а такий, як я, я приніс тобі яєчко». Коли з’явиться, яєчко віддати. Цього дня можна пригощати домовика. Домовик здатний захистити будинок від злодіїв, зурочень, чаклунів, демонів (дасунів), а також залучити до будинку матеріальний достаток.

11 лютого святкують Зірку Велеса (Арктур, сузір’я Волопаса). Цього дня можна просити у Велеса все, що забажаєш.

12, 13 лютого. Будь-які ритуали із закликом сили Велеса.

14 лютого свято Зимобор, цього дня виходять найвдаліші ритуали на залучення наречених. Усі дівчата чаклують. У Європі недаремно обрали цей день Днем Усіх закоханих.

15 лютого продовження свята Зимобор, замовляння води на цілительство. Ритуальні дії з колодязями. Вважається, що якщо дівчина у першій половині дня вип’є воду з колодязя, яку сама набере, то цього року є всі шанси одружитися.

16 лютого продовження свята Зимобор, будинки катаються на конях, граються з домашніми тваринами.

17 лютого сприятливий день для виготовлення захисних талісманів для домашніх тварин, полів та дерев саду.

18 лютого до селищ часто заходить демон «Коров’яча Смерть». Він може не тільки зашкодити домашнім тваринам хворобами, а й спричинити пожежі, небезпечні для життя людини. Тому цього дня проводили ветеринарні заходи (знахарські та магічні) та ритуали захисту від пожеж. Відганяли демона його за допомогою Божества Троян (Триглав).

19 лютого відзначався Колодій. Магія на родючість через молоко корови,

20, 21, 22, 23 лютого тривав Колодій. Проводилася магія захисту від раптових смертей.

24 лютого також велике свято Велеса свято Велеса – слов’янського божества достатку та родючості, Бога Наві та багатства

25 лютого свято, зване «Обертання». Вважався сприятливим для початку будь-якого обряду чи задуму нової справи. У цей день все у Всесвіті оберається. Люди можуть відчувати запаморочення. Природні сили з’являються у формі вихорів.

26 та 27 лютого день обрядового очищення.

28 день баранів, проводилися обрядів на успішне зростання стад цих тварин.

29 лютого (ця дата настає раз на 4 роки, у високосні роки) – день страхів. Цього дня боялися вийти надвір, йти до лісу, спускатися до підземелля. Боялися вмерти. Цього дня всі сиділи біля печей та слухали страшні історії.

БЕРЕЗЕНЬ

1 березня. День Мари Марени. Також день кікімор – болотних духів. Їх можна побачити, викликати, заклясти.

2 березня. Найсприятливіший день для магії проти крадіжок.

3 та 4 березня. Активність виявляють усі сили стихій. Їх легко покликати. Хороша матеріалізація духів під час виклику.

5 березня. Не дивилися на небо, бо в цей день зірки, що падають, можуть нести передвістя небезпек.

6, 7 та 8 березня – дні, добрі для набору сил та медитацій. П’ють лікарські чаї з трав, читають замовляння на чаї.

9 березня. З півдня починають повертатися птахи. Пташині свята.

10 березня. Прокидається демон лихоманки Кумаха та починаються весняні нездужання.

11 березня обряди знахарів проти навських духів, які викликають хвороби.

12 березня. Відзначається день Двох Дроворубів. Це дуже загадкові сили давньослов’янської міфології, точний сенс символа дроворубів ще не до кінця зрозумілий длослідникам.

13 березня. День шанування богині Життєславни (Явдоня).

14 березня. Приліт ластівок, ритуали на кохання в сім’ях. Малий Овсень.

15 та 16 березня. Продовження ритуалів на кохання. Заклик кохання.

17 березня. Приліт шпаків і граків. Вигнання кікімор та інших духів, які можуть бути шкідливими. Вербниця.

18 березня. Робиться магія для здоров’я коней. За традицією обов’язково пригощають домовиків та інших домових духів.

19 та 20 березня. Комоїдиця.

21-22 березня. Свято Небесна Драбина. Свято рівнодення. День дорівнює ночі. Багато релігій (наприклад, зороастризм), а також астрологічні школи відзначають у цей день свій Новий Рік (але ми вже знаємо, вони фактично переносять на 22 березня святкування нового року із Сонцестояння 22 грудня). Обрядово випікають хліб або великих розмірів печиво, на яких зображено драбину та 40 птахів.

23 березня. Виганяють демонів хвороб та їхню королеву Мареніцу. Відбувається ця дія біля багаття на болотах. У минулі часи у цей день неодмінно відвідували болота.

24 березня. Зцілювальні обряди. Відкриття Сварги (частина неба, я укій живуть боги).

25 березня. Вшанування Богу Роду як початку Світів.

26, 27, 28, 29 березня – духи Землі починають підійматися до неба, щоб насититися його силою та повернутися до землі на початку травня.

30 березня – день ворожіння, можна відчути майбутні події, що наближаються. Якщо події небезпечні, їх перетворюють на добрі за допомогою звернення до богині Лади. Тому ще одна назва дню – Ладодія.

КВІТЕНЬ

01 квітня. День квітів. Шанувалася Фея Весни. Також день активності домовиків, пригощали будинкових духів

02 квітня. День феї колодязів та підземних вод. Чистота колодязів.

03 квітня. Продовження магії з колодязями. Стихійні духи підземних вод. Духи колодязів.

04 квітня. У народі називають Сонячником. Ворожіння на заході сонця.

05 квітня. З’явлення Дажбога. Ведикдень Даждьбожий. Світло та Вогонь збільшилися після Рівнодення та перемогли Лід. Як із нізвідки з’являються трави, квіти, бруньки на деревах. Майже дві третини всіх рослин підіймаються з-під Землі, зацвітають, розкривають листя. З’являються мурахи та метелики. Ритуальні дії: стають кругом. Усіх обносять за годинниковою стрілкою фарбованими червоними вареними яйцями. Яйця з’їдають, шкаралупу кладуть у спеціальні миски. Потім по колу пригощання короваєм та частування дванадцятишаровим сирним пирогом (12 сирних коржів, змащені 12 вареннями). Потім шкаралупу від яєць опускають у річку, щоб за 25 днів вона «допливла до Індії». Щоб рахмани (брахмани) дізналися, що на Батьківщині настав Великдень. Тоді обрядовий стіл. Народження природи, яка померла на Русалію. Душа природи, яка пішла до Нави у Велесову Ніч, повертається у Яв. На сході Сонце грає. Астрономічно дата є точкою рівноваги між афелієм та перигелієм земної орбіти навколо Сонця.

06 квітня. Другий день Великого Дня з’явлення Дажбога

07 квітня. Третій день Великого Дня з’явлення Дажбога. Також день Карни.

08 квітня Пробудження Перуна. Можуть спостерігатися перші громи та блискавки

09 квітня. Сніги тануть, останній день стихійних духів снігу. Їх відбуття до наступної зими в потойбічний світ.

11 квітня. Весілля Ора та Дани

12 квітня. Посилюється зв’язок неба та землі. Робили ритуальне печиво у вигляді сходів. Увечері цього дня домовики дуже активні.

13 квітня. День заклику стихійних духів стихії «родючість»

14 квітня. Цього дня будинкові набирають сили від природи, що прокинулася. Люди у цей день їдять ритуальні супи з овочів. День Семаргла. Семаргл – захисна надприродна істота божественного походження у давньослов’янській та трипільській культурах. Має вид крилатої собаки з хвостом у формі зростаючого Місяця.

15 квітня Сприятливий для мантичних дій

16 квітня. Активізація водяних стихіалів, елементалів води. Їх закликали та пригощали. Також «Іменини Домовика».

18 квітня. Активізація духівв вітру. Теплі вітри. Співають цвіркуни

21 квітня. Енергії Сонця та Місяця зустрічаються всередині вод річок

23 квітня. Весняний Ярило

24 квітня. Цього дня річки найчастіше розливаються

25 квітня. Розігрівається земля

26 квітня. День внутрішнього очищення

27 квітня. День полювання на лисиць

28 квітня. Прокидаються бджоли. Свято Радуниця (шанується безперервність зв’язку предків з нащадками (що пішли, що живуть і тих, хто народиться). У цей день, за повір’ям, Мати Земля може з’явитися в людській формі і дати мандрівникові ключ від Підземного Світу у вигляді квітки, а також й ключі від неба та раю (ірію).

29 квітня. Ключі від Ірія. Також Аріни-розсадниці. Цього дня садять капусту

30 квітня. День бджолярів.

30 квітня. Червона Гірка. Рахманський (Брахманський) Великдень. Навський Великдень. Цієї ночі всі духи стихій виходять зі своїх світів — Наві та спілкуються з людьми в Яві. Ця дата вшановується у всіх духовних Традиціях усіх народів світу.

ТРАВЕНЬ

30 квітня/1 травня. Червона Гірка. Рахманський (Брахманський) Великдень. Навський Великдень. Цієї ночі всі духи стихій виходять зі своїх світів — Нави та спілкуються з людьми в Яві. Починається триденний цикл, коли можна закликати духів та сили стихій.

01 травня. Живин день.

02 травня. Ткачі починають вибілювати тканини. Другий день Навського Великодня.

03 травня. Третій день Навського Великодня. У лісі вибирають Дерево Триглава (Трояна). Дерево вбирають прикрасами, як ялинки у новорічний цикл свят. Обряд має викликати швидке зростання та дозрівання врожаю.

04 травня. День шанування духів предків

05 травня. День шанування божества Леля. Також Слов’янська Трійця (Права, Ява, Нава або Род, Сварог, Велес). Трійця, Триглав, Троян.

6 травня. День шанування божества Ярила. Також шанують Даждьбога. «Великий Овсень». Ярила Весняний.

07 травня. Вшановують Сварога та Святовита.

08 травня. День шанування богині Лади.

09 травня. День карма-йоги (виконання безкорисливої ​​роботи для Божеств та на суспільне благо). Ритуали очищення.

10 травня. День карма-йоги. Зельник. Весняне Макоша.

11 травня. Ритуали з духами лікарських трав, навчання цілителів травників. Збір перших лікарських рослин.

12 травня. Ритуали з духами лікарських трав, навчання цілителів травників. Збір перших лікарських рослин.

13 травня. Друга Радуниця

14 травня. День Велеса як Божества багатства. Проліття.

15 травня. День для обрядів для розвитку власної справи, у тому числі торгівлі й банківської справи.

16 травня. Ритуали з молоком корови. Причастя природи. Обряд «Прийняття Сили Велеса».

17 травня. Ритуали набирання магічної сили, звернення за Силою до Неба та Землі. Ритуали з богинею Макоша.

18 травня. Сівба на городах. Ярина. Очевидним є її зв’язок з Ярилом

19 травня. День шанування стихіалій роси й духівв інших видів води у природі (росники, туманники активні). Їх можна побачити, викликати, вони відповідають на запитання. Якщо повісити на ниточці гілку, вони будуть, відповідаючи на запитання, гойдати гілку.

20 травня. Продовження робіт із стихійними духами води.

21 травня. Іван – Пшеничник. Іван – чаклунська сила. У цей день печуть млинці. Потім накривають стіл так, щоб одна тарілка залишалася порожньою. І звуть Івана на млинці. Іван – це позначення такої надприродної сили, яка дає магічну енергію, знання та силу відунам та відункам.

22 травня. День Духа — володаря морів. Однією з форм Морського Царя є підземний і підводний Бог Ящур, інкарнація Велеса, уособлення колективної сили всіх предків. Має форму гігантського розумного Змія, як шаманський Айдахар та індуїстський Ананта-Шешанга. Також день Ярила – Мокрий Троян. Трибогів День.

23 травня. День матері Землі. Ритуал з рожевим кущем. Купання. Макоша.

24 травня День шанування божества Перун

25 травня. День доньки володаря морів Моряни.

26 травня. Посів гречки. Їли гречаний мед.

27 травня. Посів огірків та льону.

28 травня. Теплий Бокограй.

29 травня. Житник. Останній день засіву ярих культур.

30 травня. Сприятливий день для освячення води. Пропонували Богам воду, взяту з джерел, і розбризкували по будинку та ділянці. Знімали уроки водою, набраною із трьох колодязів (джерел).

31 травня. Свято Травневого Дуба. Береться земля за власний рід. Також свято Кумлення. Також день зозуль. Саме в цей день найбільше гадають по кукуванню зозуль.

ЧЕРВЕНЬ

01 червня. Ритуальні містерії для врожаю. 1 та 2 червня також є продовженням містерій Травневого Дуба.

02 червня. Ритуальні містерії для врожаю

03 червня. День шанування божества Триглав

04 червня. Літнє свято Ярило. Ярилін день. І Трибогів День.

05 червня. День шанування «Великого Божества» (Санскр. Махадів’ї). З цього Божества народився Всесвіт і він ним підтримується. Сяйво Махадів’ї, вважається, має яйцеподібну форму, тому в цей день при викочуванні яйцем можна викатати найважчі хвороби у пацієнта. У Індії цього дня освячують кам’яні яйця Брахми. Сенс цих яєць – гармонізація енергії та трансформація лінійних енергій людських бажань у сферичні енергії божественного світла, що допомагає бажанням гармонійно втілитись у речовинному світі.

06 червня. День вигнання злих духів із поселень та полів

07 червня. День Голови (перегукується з кельтським богом Браном – та вікканським ритуалом «голова Брана»). Сприятливий для мантики. Голова – це величезна голова посеред лісів, яка росте просто з землі, й з якою у казках спілкуються видатні воїни-мандрівники.

08 червня. Сприятливий для мантики.

09 червня. Сприятливий для мантики.

10 червня. День духів – покровителів птахів. Феї, що перетворюються на лебедів, духи родючості у формі гусей і т.д. У цей день люди можуть це спостерігати.

11 червня. День, коли Лихо Однооке, Злидні та Мара (й інші демонічні істоти) гуляють, захисні дії від руйнівних моментів Наві.

12 червня. Шановування Каміння Алатир. За легендою, з осіннього Рівнодення змії під землею біля нього спали, а тепер прокинулись і виповзають.

13 червня. День божеств – посвятників у магію.

14 червня. День мантичних дій, у тому числі на врожаї

15 червня. День Святовита літнього

16 червня. Цього дня викликають духів вітрів, розмовляють із ними і ворожать вітрами за їх допомогою.

17 червня. Продовження дня Вітрів. Також Семік – магічна сила трав досягає максимуму. «Зелені святки».

18 червня. Продовження дня Вітрів.

19 червня. Духів день. Духам мертвих у цей день можна відвідувати живих і навпаки. Також активізуються духи всіх стихій.

20 червня. Активними є духи всіх стихій.

21 червня. Свято Жреців – Лозоходцев, які шукають дари Землі.

21\22 червня. Ніч світового вогню. Сонцестояння. Максимальна сила Світла. З гірки спускають палаюче колесо. Масові гуляння. Бог Сонця Купала набуває повної влади над стихією світового вогню.

23 червня. Наші пращури помітили, якщо у цей день погода дає попередження про майбутні катастрофи. День Скіпера-Змія (Зміїний День).

24 червня. Продовження мантичних дій – передбачення погодних явищ.

25 червня. День вшанування Феї Квітів

26 червня. День ритуальних частування людей та духів освяченою їжею.

27 червня. Плетіння вінків, через які можна дивитися і пізнати таємниці, що приховуються навськими силами.

28 червня. Прикрашають статуї божеств квітами.

29 червня. Цього дня протягуванням через вінки можна викликати знаходження зниклих людей та тварин. Також у цей день про себе дають знати духи скарбів. Стихійні духи скарбів з усіх слов’янських народів найбільше описані у фольклорі українців. У деяких областях України (Полтавська, Київська області) вважають, що таких духів багато і називають їхні «скарбники». На Прикарпатті, навпаки, вірять у одного-єдиного Духа Скарбника, завідувача всіх скарбів. Скарбник і охороняє скарби, відкриває інформацію про них, і заважає (або допомагає) знаходити. З ним пов’язано безліч різноманітних легенд, він навіть фігурує в історичних подіях, робляючи у долях старовинних родів неймовірні ланцюги збігів у подіях.

30 червня. День «Молодий Ярило»

ЛИПЕНЬ

01 липня. День «Молодий Ярило». Починаються дні, коли волхви та маги виконують безліч найрізноманітніших ритуалів. Тиждень навчання молодих магів. Посвяти, проникнення в таємниці природи. Ці дні називаються «Купальські Дні», тому що розташовані між двома святами Купали. Купала – давньослов’янський Бог Сонця. У ніч з 21 на 22 липня він набирає максимальної сили, стає надмогутнім і зрілим. У ніч із 6 на 7 липня він одружується з Богинею Води. Обидва свята пов’язані з Купайлом, тому їх часто плутають. Багато волхвів набирали силу від Бога Сонця, ось із чим пов’язані їхні ритуали в Купальські тижні.

02 липня. Продовження купальського тижня інтенсивно проводяться ритуали.

03 липня. Продовження купальського тижня інтенсивно проводяться ритуали.

04 липня. Продовження купальського тижня інтенсивно проводяться ритуали.

05 липня. Продовження купальського тижня інтенсивно проводяться ритуали.

Вечір напередодні Купала

06 липня. Вечір напередодні Купала. У ніч із 6 на 7 липня відбувається найбільша подія у Всесвіті – сплеск хвилі Часового Поля Всесвіту. Час – найперша зі стихій, з неї народилися всі інші. І хоча межа часового поля поширюється у Всесвіті зі швидкістю світла, за мірками вселенських відстаней досить повільно, внутрішня хвиля часу поширюється усередині часового поля у кілька тисяч разів швидше, майже миттєво доходячи від центру Всесвіту до найвіддаленіших галактик. Ця хвиля досягає всіх зірок і планет, у тому числі нашої Землі і створює безліч природних феноменів, таких як цвітіння папороті у слов’янських країнах, або чорного аконіту в Тибеті. У стародавніх книгах сказано, що, якщо не хочеш проспати своє щастя, не спи дві ночі в році – з 6 на 7 липня та з 21 на 22 грудня – від заходу сонця до сходу. До речі, про те, що з певної точки знака Раку, що відповідає дню з 6 на 7 липня, можна керувати часом, написано також у книгах давньоарабських та вавилонських астрологів та магів. Цієї ночі відкривається Брама Часу, багато дослідників таємнознавства і зараз спостерігають духовним зором це грандіозне світлове явище.

07 липня. Весілля Марени та Купала. Коливання Вселенського поля часу внесло загадковість у природу. Чарівні трави. Шлюб Вогню та Води.

08 липня. Старий Ярило. Продовжують цвісти чарівні трави. До речі, вважається, що папороті цвітуть тричі на рік: з 21 на 22 червня, з 6 на 7 липня та у Горобину Ніч. Скільки видів папоротей у природі – стільки форм їхнього цвітіння. Кожене цвітіння надає свою властивість і має своє містичне значення.

09 липня. Цілющі духи природи. Ритуали з Жар-птахом та іншими Птахами Сили. Суничники – лісові духи, що відкривають місця великого врожаю лісових ягід.

10 липня. Управління погодою (метеоролгічна магія) для збирання майбутнього врожаю

12 липня. Похорон Ярила. Пекли обрядове печиво «мандрики». Формували «Сніп Велеса».

13 липня. День 12 зодіакальних сузір’їв та їх духів. Також день 12 Богів Наві. Обряди на виконання «неможливих» бажань (втя

Ілення яких здається неможливим).

14 липня. День Небесного Коваля. День Стрибога.

15 липня. День шанування та заклику Рода та Рожаниць.

18 липня. День богині Місяця та її духів. Вночі Місяць «грає».

19 липня. День богині Місяця та її духів. Вночі Місяць «грає».

20 липня. День богині Місяця та її духів. Вночі Місяць «грає».

21 липня. Початок періоду жнив. Ритуальна баранина. Баня на честь Богів, де на стіл подавалася спеціально приготовлена ​​баранина.

24 липня. День Стожарів. Виклик Стожар-птаху. Лікування. Виклик Птаху Ера. Звернення до інших Птахів Сили, а також виклик сили Святогора – втілення енергетичного стовпа, що з’єднує небо та Землю.

25 липня. Цього дня відаючі люди збирають цілющу росу, її багато. Даються дари духам блискавок та гроз.

26 липня. День захисної магії

28 липня. День Кирика – верховного божества вітрів

27 липня. Дажбог літній

28 липня. Ритуали, що закликають силу Велеса та підвладних йому духів.

29 липня. Приносять подарунки Велесу

30 липня. Свято богині Марени, Берегіні. Святкується Берегиня як Богиня (оберігаюча) та берегині як духи (духи берегів річок, озер та морів).

31 липня. Продовження свята Марени. Берегиня.

СЕРПЕНЬ

01 серпня. Дні Перуна, бога блискавки та грому. Свято першого врожаю (зібрані зернові культури)

02 серпня. Дні Перуна, бога блискавки та грому. Свято першого врожаю. День Перуна (в Індії Індри), блискавки, грому та дощів. Густий зорепад, перші врожаї зібрані (День врожаю).

03 серпня. Метеорологічна магія – ритуальні дії. Спрямовані на керування кліматом та погодою.

04 серпня. День шанування богині Перуниці

05 серпня. Робота зі стихійними духами стихій «Вогонь» та «Блискавки».

06 серпня. День вогняних духів блискавок та Сонця. У цей день часто бачать кульові блискавки (стихіалі найвищого вогню, плазміади)

07 серпня. День милосердя

08 серпня. День шанування богині Макоші – як богині, що може змінити долю.

09 серпня. День захисних ритуалів, вогонь та осинові кілки.

10 серпня. Продовження захисних обрядів. Закляття на запобігання війнам. На щитах воїнів гравірують блискавки для непереможності у бою.

11 серпня. Калинів день. На території України калину вважали втіленням великої Матері-Богини. Цього дня калинові ягоди мають особливу магічну силу. Калинів міст поєднує цей і потойбічний світи. Цього дня маги переходили через цей міст у обох напрямках.

12 серпня. День, коли молоко стає святим і вбиває злих чаклунів, що випили його.

13 серпня. Продовження посилення магічної сили молока. Замовляння від злодіїв.

14 серпня. День слави Богинь Природи та Стрибога. Шулики – ритуальне печиво з маком та медом. Самосіяний мак. Це такий мак, який виріс сам собою (тобто його посіяли Боги). Цим маком обсипають коло навколо будинку і жодна ворожа навська сила не може перетнути це коло. Ритуали проти злих духів (привидів).

15 серпня. Вшановувався кінь, на якому їздив Перун небом.

16 серпня. Діє дух Малинник-Вихровій

17 серпня. Сім духів сіно гноять

18 серпня. Виклик сили Матері Землі та 4 стихій з 4 сторін світу. Шукали чарівні рослини із 12 колосками.

19 серпня. Спаси. Стародавні слов’яни мали багато божеств-захисників, їх називали Спаси. Головних Спасів було загалом 19 їх почитали з 01.08. до 19.08. 19.08 всіх Спасів почитали разом (Спас як вірат-рупа). Цього ж дня християни призначили шанування Ісуса Христа, а Індія цього дня особливо шанує Господа Крішну (День явлення Господа Крішни згідно з сонячними азійськими календарями).

21 серпня. Стрибог.

23 серпня. День шанування божества Триглав. Палили три свічки у лісі.

24 серпня. День розгулу примар, скачуть білі коні, виття, свист

25 серпня. День розгулу примар, скачуть білі коні, виття, свист

26 серпня. День розгулу примар, скачуть білі коні, виття, свист. Усі три дні (24, 25. 26) маги можуть викликати духів, легко виходять ритуали.

27 серпня. Ритуальна їжа з овочів, фруктів та меду

28 серпня. Спожинки. День шанування Богині Матрсви (матр – мати, сва – небо), матері всіх богів та Всесвіту. Матрсва — жіноча іспостась Абсолютного божества (Роду), Велика Мати Світів (в Індії Адішакті, Адідеві). Також Спожинки – завершення повної переробки зібраного у липні-серпні врожаю.

29 серпня. День Хліба та Дарів Землі. Печуть перший хліб із нового врожаю.

30 серпня. Магічні ритуали в полях та луках – на вдачу та врожай наступного року.

31 серпня. Другий день вшанування Перунова коня.

ВЕРЕСЕНЬ

01 вересня. День, коли молодих волхвів посвячували у таємниці. Відкрито інші світи. У людей відбуваються осяяння.

02 вересня. Таємниці все ще відкриті.

03 вересня. Таємниці все ще відкриті

04 вересня. Цього дня лісовики приходять до людей грати з лісу

05 вересня. День божеств і духів – покровителів ягід

06 вересня. Збирання врожаїв ягід та їх заготівля.

07 вересня. Збирання врожаїв ягід та їх заготівля.

08 вересня. День божества смерті та грибів, а також поховального та потойбічного вогню Знича. Початок заготівлі грибів.

09 вересня. Виготовлялися лякала (страхопуди, іноді їх називають «хо»). Виробників щедро частували. Казали, що були майстри, здатні робити лякала (страхопудів) живими.

10 вересня. Цього дня провадяться замловляння від пияцтва

11 вересня. Сприятливий для лікування та очищення, останні грози

12 вересня. Сприятливий для лікування та очищення, останні грози

13 вересня. Сприятливий для лікування та очищення, останні грози

14 вересня. Свято Свічки, Весілля (одруження) Печі (каміну), починають топити

15 вересня. Сприятливий для заклинання підземних духів (гномів)

16 вересня. Продовження ритуалів з гномами, а також підземними духами родючості (кросналками, підземками тощо)

17 вересня. Вшанування богинь небесних сфер.

18 вересня. Робота з духами, що мешкають на небі та на зірках.

19 вересня. День присвячений дружині Перуна – Перуниці

20 вересня. Свято Рожаниць

21/22. вересня. Велике Свято Великої Матері. Вшановувалися всі Богині разом. Найбільш шанується Макош і Матрсва (в Індії Адішакті). Свято Матері у всіх ведичних релігіях. Другий (після Перуна з 1 на 2 серпня) День урожаю (зібрані овочі та фрукти, ще чекають повного збирання та заготівлі грибів та ягід). Також шанували Рода та Рожаниць.

23 вересня. Робота з духами лісу, болота. Люди бачать на болотах Болотника та Болотницю. На болота виганяються злі духи хвороб за допомогою багать, замовлянь та музичних інструментів.

24 вересня. День Феї Осені. Її можна зустріти у лісі на гнідому коні. Виконує бажання. У слов’ян 4 феї на 4 пори року. Також день Лади.

25 вересня. Цього дня сили Природи починають засипати до весни (повністю засипають на 1 листопада).

26 вересня. Вивішують гірлянди з осіннього листя біля будинків. Вважається, що природа, згасаючи, залишає людям свою життєву силу, щоб вони могли пережити зиму.

27 вересня. Змії йдуть під землю до каменю Алатир. З ними можна передати послання до інших світів (Нави). Закриття Сварги. Жива підіймається у Вирій.

28 вересня. Цього дня знахарі зцілюють маленьких дітей.

29 вересня. День, коли духи дерев (дріади) граються з людьми

30 вересня. День, коли духи дерев (дріади) граються з людьми

ЖОВТЕНЬ

01 жовтня. День, коли духи дерев (дріади) граються з людьми

02 жовтня. День, у який багато людей вступало у шлюби – благаприємний для шлюбів

03 жовтня. Мантичні дії, початок перемелювання борошна на вітряках

04 жовтня. Сприятливий для мантичних процесів. Вшановується Сварог.

05 жовтня. Сприятливий для мантичних процесів.

06 жовтня. День, коли боги розкривають таємниці. День відкритих таємниць

07 жовтня. Викликають всіх стихіалей (рід домовиків: домовика, підвальника, горищника, коморника, винника, банника та інших). Ритуальний вогонь в овині під стодолом). Радогощ (Таусень).

08 жовтня. День спілкування зі стихіалями вогню,

09 жовтня. Ритуали з півнем, як птахом вогню і Сонця.

10 жовтня. День вшанування бджолярів. Страви з медом, ховають вулики.

11, 12 та 13 жовтня. Сприятливі для будь-яких магічних дій.

14 жовтня. День вшанування Матері-Природи як втілення Великої Матері Світів, захисна магія

15 жовтня. Продовження. Вінки з листя розвішували у будинках

16 жовтня. Продовження. Вінки з листя розвішували у будинках

17 жовтня. Стихійні духи лісів деактивуються до весни. У лісах сильний гомін. Духи з листя, що в’яне, і трави переселяються на зиму у вічнозелені дерева (ялинки, сосни)

18 жовтня. Починаються ткацькі роботи.

19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 жовтня — інтенсивне заняття всілякими ремеслами. Сприятливі будь-які магічні дії.

26 жовтня. Свято Діди

27 жовтня. День, коли можна викликати фей стихії.

28 жовтня. Ритуальні події з феями.

29 жовтня. Духам предків приносили їжу. Сильні духи меж і кордонів.

30 жовтня. Ритуали з духами меж і кордонів.

31 жовтня. Початок свята Осінні Русалії.

ЛИСТОПАД

Листопад був часом навчання — передачі знань від досвідчених волхвів молодим.

Ніч із 31 жовтня на 1 листопада, день 1 листопада. Русалія. Мати-Природа вмирає і її душа йде в потойбіччя, щоб воскреснути на Великдень Даждьбога 5 квітня. Через це брами у світ мертвих відкриті і духи предків приходять до нащадків. У цей день усі релігії відзначають відхід природи у світ мертвих, закликають добрих духів предків та відлякують злих духів зі світу мертвих. Цієї ночі дари предкам, у тому числі й заради того, щоб вони допомогли нащадкам з того світу, опускають у річки. Слов’яни опускають гарбуза, яблука, груші, індуси горіхи кокосові. Цей час також називають часом Велесової Вночі або Вратами Наві. Вважаються, що цієї ночі ворота між усіма світами відчинені.

02 та 03 листопада. Сварог Осінній

04 листопада. Завершальний день тижня Русалії – поминання Предків

05 листопада. З Нівенни (потойбічний світ, де живуть стихійні духи льоду та снігу, над ними панує знайома нам за казками Снігова Королева) приходять на землю стихіалі снігу та льоду.

06, 07 листопада. Дні, що сприяють медитаціям та трансовим станам.

08 листопада. Макоша ключами закриває землю до весни.

09 листопада. Осінні Тури.

10 листопада. День шанування Богині Живи. І Матері- Землі Макоші.

11 листопада. День вшанування пастухів свійських тварин

12 листопада. День шанування птахів. Їх годували з годівниць обрядовою їжею

13 листопада. Практикували ритуали з силами Нави

14 листопада. День шанування Кура – ​​символа світового вогню. У текстах, зібраних етнографами, півня позначено саме як «Кур». Кур – символ та втілення Світового Вогню та Світла.

15 листопада. Спілкувалися із стихіалями роду домовиків. Свято Відання.

15, 16, 17, 18, 19 листопада — найкращі дні для магічних волховських практик. Сама природа допомагає будь-яким ритуалам, а також навчанню ритуалам.

20 листопада. Річки сковуються льодом. День для Ритуалу Мостів. Є переказ, що цими кришталевими мостами можна потрапити фізичним тілом в інші світи і повернутися назад.

21 листопада. Сили створюють структури державності. Бачення майбутнього.

22 листопада. Починаються сильні морози

23 листопада. Сприятливий для мантичних дій

24 листопада. Сприятливий для цілительства. Богині Долі (Долі)

25 листопада. Сприятливий для цілительства. Богині Долі (Долі)

26 листопада. Сприятливий для цілительства. Богині Долі (Долі)

27 листопада. День шанування божеств Триглав та Карачун із трьома свічками

28 листопада. День шанування божеств Триглав та Карачун із трьома свічками

29 листопада. День шанування божеств Триглав та Карачун із трьома свічками

30 листопада. Хороший день для виробництва будь-яких ритуалів, які використовують усі три сили, що створюють світобудову (Права, Нава, Ява).

ГРУДЕНЬ

1 грудня відзначався день Феї Зими. Слов’яни, як і інші народи євразійського континенту, мають поняття про фей. Феї мислилися як стихійні духи стихії Час. Оскільки з стихії Часу виникли інші стихії, то феї наділені владою і над ними. Записані етнографами перекази говорять про те, що Фею Зими цього дня можна запросто зустріти у лісі як вершницю на білому коні. Вона навіть може зупинитися, заговорити з людиною, дізнатися про її бажання і виконати її. Слов’янські маги вміли викликати фею Зими ритуалом. Також у цей день до лісу та в полі відносили подарунки для Феї. Вважалося, що хтось віднесе подарунок, легко переживе зимові холоди без втрат.

2 грудня продовжували дії з Феєю зими зокрема та з Феями взагалі.

3 грудня практикується накладання стримуючих закляття проти шкідливих демонів. Святогор (Божество стовпа, що підпирає небо, світову вісь).

4 грудня відзначається день Зірниць Великої Матері. Зірниці у давньослов’янській міфології вважалися самостійними розумними істотами, духами, що підтверджується постійним зверненням до них за допомогою у замовляннях та шепітках. Цього дня здійснювали магічні дії на гармонію та цілющі обряди. Також вшановується Марена.

5 грудня день прокладання доріг. До нього присвячені ритуали з відкриття шляхів. З цим, очевидно, пов’язано і те, що новорічні ворожіння відкривають саме в ніч із 5 на 6 грудня. У краях, де замерзли річки, прокладали дороги з допомогою саней.

6 грудня відзначали День Повелителя Часу, 4-х фей 4-х пір року та 12-ти місяців. Король Часу згодом трансформувався у відомого нам зимового мандруючого чарівника. Також вшановували великого Бога Велеса. Подання про ритуал на цей день дає казка про 12 місяців. 12 людей, що сидять навколо багаття, пересідають за годинниковою стрілкою, доки не займуть початкове положення.

7 та 8 грудня шанувалася Берегиня. Берегиня нам відома у двох іпостасях: як Богиня-охоронниця і як дух стихії (жіночого роду), що мешкає по берегах річок та озер.

9 грудня проводяться магічні події з Великим Змієм гравітації. Пам’ятайте індійського змія Ананту-Шешангу, на якому у світовому океані плавають Крішна та Вішну, і який відповідає за закон тяжіння у Всесвіті, і який дає йога можливість літати. Також пам’ятаєте про такого ж давньослов’янського змія Юша (що пізніше перетворився на Диворибу Кит)? Ось 9 грудня проводять ритуальні дії із цією силою.

10 грудня вважався сприятливим для ритуалів виконання бажань. Свічки запалювали на виконання бажань

11 та 12 грудня продовжували проводити ритуали зі свічками.

13 грудня найкращий день для ворожіння. Дуже багато мантики. Цього дня у цей день відзначає Святого Апостола Андрія Первозванного. Ентимологія імені цього апостола легко простежується. В Андре перетворився індо-іранський бог грози, блискавки та грому Індра, просто в процесі переміщення імені в Європу велика літера І в імені перетворилася на А. Оскільки вважається, що багато подій «написано» на небесах, то кому ж, як не небесному богу їх відкривати ?

14 сприятливий день для початку будь-якого вчення.

15 та 16 грудня розвивали навички, здобуті у день початку навчання.

17 грудня шанували всіх Богинь (божеств жіночого роду). Для них готували 7 хлібів. Хліби пропонувалися Богам, потім їми частували учасників. Під час усієї дії на столі мали горіти 13 свічок

18 грудня шанували всіх Богів (божеств чоловічого роду). Для них готували 7 хлібів. Хліби пропонувалися Богам, потім з’їдалися віруючими. Під час усієї дії на столі мали горіти 13 свічок.

19 грудня шанували Великого Бога Велеса. Вважалося, що цього дня Велес може набути форми людини, прийти як гість у будинок та подарувати подарунки. Цього ж дня шанувалася богиню родючості (і чаклунства) Валу. Цього ж дня церква відводить для святкування Святого Миколая, проте за часів двовір’я на Русі образи Велеса та Миколи настільки злилися, що в народній уяві стали однією надприродною істотою (доказом чого є знаки Велеса, нанесені іконописцями на плащ Святого Миколая).

20 грудня Карачун. Вшановували і Богів і Богинь разом, як Єдине Ціле, що є втіленням Абсолютного Божества, Джерела Всесвітів (Рода у слов’ян, Адібрахмана в Індії). Род Всевишній й усі Боги та Богині у Ньому сутні.

Ніч з 21 на 22 грудня — Новоліття, Слов’янський Новий Рік. Увечері 21 грудня Всесвіт починає гинути. За стародавніми повір’ями, гине все – зірки, планети, Сонце, Сам Всесвіт. Наші предки боялися цього. Вони боялися, що старе Сонце загине і боги не створять нового. Тому богам допомагали, запалюючі 120 вогнів. У всіх стародавніх духовних вченнях найбільш шанованих богів було 120. 48 богів внутрішнього кола (у людині вони втілені 48 енергетичними меридіанами, 48 елементами генних записів, 48 моральними якостями тощо) і 72 богів зовнішнього кола (у людині вони втілені 72 архетипами колективного несвідомого, 48+72 – разом становили 120. Така сама кількість Надянголів в езотеричному християнстві, і правлячих космосом духів у чаклунських гримуарах. На допомогу кожному Божеству запалювалася свічка (варіант: лучинка, плошка, багаття, ароматичнга паличка), всього виходило 120 вогнів. Допомагаючи богам творити новуб всесвіт, і запалюючи вогні, предки хотіли, щоб у новому всесвіті їхні бажання були б уже виконані. Тому цієї ночі треба було задумати до 300 бажань. Як? Спочатку формували картинку: подумки бачили своє бажання вже сповненим. Потім дуже хотіли цього. А потім співали імена богів, поки бажання та картинка не підуть у простір. І так до 300 разів. Вранці всі були вже дуже втомлені страхом перед кінцем світу (а раптом Сонце не зійде?), так і виснажені загадуванням бажань. І коли Сонце сходило, виснаження змінювалося наповненістю силами, страх радістю.«Ура! Буде Новий Всесвіт і наші бажання в ньому виконуватися». Починалося потужне свято, яке тривало до 25 грудня.

Автор розпочав святкувати це свято з 1993 року. Результати почали перевершувати всі очікування. Було отримано те, що навіть не просилося. Один рік, заради експерименту, свято пропустили – і що ж, рік видався вкрай невдалим. Свято святкувалося за вказаною давньослов’янською схемою. Кожен учасник свята вдома спочатку сідав за накритий стіл і проводжав Старий Рік. Потім, побоюючись за долю Всесвіту, запалював 120 свічок, допомагаючи богам творити новий Всесвіт, і починав загадувати бажання. Вранці, коли починається світанок і свічки догоряють, усі збираються у лісі, у місці, де волхви поставили статуї Божеств. І біля Божеств відбувається хвиля радості – на сході Сонця.

Як у стародавніх слов’ян (та втім у всіх релігій ведичної групи) відбувалося Богослужіння? Накривали стіл. Заппрошували Богів та Богинь. Божествам пропонували все на столі, через що їжа перетворювалася на прасад (причастя) «Роду Всевишньому і всім Богам і Богиням у Ньому сущому від чистого серця з любов’ю пропонується цн пригощання». Обрядове вживання їжі та напоїв з співами на честь божеств (славлення).

У наших предків був напій, який слов’яни називали Суріца, зороастрійці Хаома та індуси Сома. Сік свіжих лікарських трав змішувався з медом і три дні стояв на Сонці. Виходив зелений напій на колір і солодкий на смак. Про нього ходили легенди. Кубок напою знімав будь-яку втому, лікував будь-яку хворобу, вводив жерців у транс і вони бачили богів. На жаль, з плином століть рецепт Суриці був втрачений і досі не відновлений.

Стіл давніх слов’ян теж відрізнявся від нашого сучасного. Не було помідорів, картоплі, кабачків. Що було? Ось зразкове меню: подові пироги, втоплені в олії, вареники, розстібки, пиріжки, копчені річкові стерляді, смажена дичина, капуста, каша з медом, гусак фарширований груздю, кисіль.

22 грудня відзначається День Неба.

23 та 24 грудня свята Неба тривають. Продовжують загадувати плани на майбутнє.

25 грудня шанують Триглава, Рода, Родздво Світла Дажбога, Коляду. Цього дня Сонце у нашій півкулі зрушується на 1 градус на північ, знаменуючи збільшення дня. Зірка магів Сіріус і три зірки Пояса Оріона утворюють з 22 грудня по 25 грудня лінію, яка точно вказує на точку сходу Сонця.

26, 27, 28 та 29 грудня на полях з’являється дуже багато інею. Духи інею вважалися дуже чистими духами, тому в ці дні проводилися різні обряди, що очищали. Також саме цими днями відзначалися найсильніші грудневі морози.

30 грудня вшановуються Три ліки Триглава. Цього дня приходили до волхвів за порадою та для обрядових дій. Їм дарували подарунки.

31 грудня відзначався день День 12 фей часу та зодіаку. Вшановувалися також богиня Місяця та її духи.

Ігор Мехеда

Яка твоя реакція?

Радість
14
Щастя
11
Любов
7
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій