Історія релігійРелігія

Ігнатій Константинопольський – життя та діяльність

Ігнатій Константинопольський – православний патріарх, вшановується церквою у сонмі святителів.

Період життя святителя визначений 797 роком після Різдва Христового. Мав царське походження. Батько – імператор Михаїл І в результаті боротьби за політичну владу поступився місцем Леву Вірменину. При правлінні Лева, п’ятнадцятирічний отрок Ігнатій був відданий в монастир.

Монастирське життя зробило з Ігнатія справжнього борця за православну віру і благочестиву людину. Поступово Ігнатій удостоювався честі ігуменства, а згодом і патріаршества.

Ігнатій Константинопольський – життя та діяльність

Допомагав також і в державних справах, зокрема підтримував царицю Феодору, при малолітньому імператорі Михаїлі ІІІ. Бачив неблагочестивого і порочного дядька імператора – Варду, в руках якого зосереджувалося правління державою. Варда в очах святителя проводив аморальний спосіб життя, в чому той його викривав.

Намагання Варди схилити Ігнатія до постригу цариці закінчилося всенародним позбавленням Святого Причастя. Варда вирішив провчити святителя, відправивши в заслання за відмову зречення духовного сану. В засланні патріарх перебував не більше п’ятнадцяти днів, доки на місце Варди не став новий імператор.

Визволеного Ігнатія запросили в Константинополь, де на патріаршій кафедрі провів десять років, а в 877 році у святій обителі відійшов до Господа. Православна церква шанує святителя Ігнатія і виділила особливий день прославлення – 5 листопада за григоріанським календарем.

Панас Вернигора

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій