Історія релігій

ЛІС МЕРТВИХ ДУШ

Наша Україна багата на містичні місця та цікаві історичні події. Й сьогодні, напередодні Геловіну , я хочу розповісти Вам, наші шановні читачі, історію, яка більше всього підходить до гельвінської тематики – а саме, вшанування мертвих, надання пошани нашим предкам.

Цю ніч з 31 жовтня на 1 листопада слов’яни називали Русалія, а ще Ніччю Велеса та ніччю Мари. Тому я й розповім про Ліс Мертвих Душ, що знаходиться біля села Другий Дермань, Здолбунівського району Рівненської області.

ЛІС МЕРТВИХ ДУШ

  Біля села Друга Дермань є цікавий колодязь. Місцеві жителі називають його цілющим. Історія колодязя дуже неймовірна. За часів давніх слов’ян колодязь був посвячений богу Велесу та вважався сакральним. Коли прийняли християнство, священики також визнали колодязь священним. До нього існувало паломництво християн. Тобто для християн колодязь також став сакральним.

ЛІС МЕРТВИХ ДУШ

Коли територію ненадовго захопило військо хана Батия, буддисти та мусульмани з ханського війська також визнали колодязь сакральним. За переказами, сам Батий пив воду з криниці, тому у народі криницю ще й досі називають Батиєвою. Після звільнення земель від ханської влади колодязь знов став сакральним для християн.

ЛІС МЕРТВИХ ДУШ

   Зараз, нажаль, колодязь існує у досить занедбаному стані та має потребу у реконструкції, бо цілющі властивості води й досі проявляються.

ЛІС МЕРТВИХ ДУШ

   Неподалік від колодязя існує містичний ліс. Його називають Ліс Мертвих Душ. А чому? За легендою, хан Батий хотів захопити Райгородок та почав шукати місцевих жителів, які заховалися у лісі й готувалися чинити опір. Він знайшов тисячу людей і спалив їх живцем. Коли через рік хан Батий  повернувся на те саме місце, то послав свого генерала у цей ліс для нового пошуку тих, хто готував спротив. Далі, каже легенда, мертві души отої тисячі спалених людей напали на військо Батия й знищили п’ятитисячне військо хана.

ЛІС МЕРТВИХ ДУШ

    Далі, за переказами, душі мертвих нападали у лісі на польські війська (за часів гетьмана Богдана Хмельницького), а також на німецькі та радянські війська за часів другої світової війни – й також знищили безліч ворогів.

   Ліс виглядає як загублений світ. Він моторошний для тих, хто його відвідує. У глибині лісу відчувається якась таємна сила. Сила предків, яка допомогає нищити загарбників. Армія предків, армія мерців ховається у сутінках Лісу Мертвих Душ.

   Почнемо роботу з дослідження великого пласта легенд про Ліс Мертвих Душ та Чарівний Колодязь!

Ігор Мехеда

Яка твоя реакція?

Радість
26
Щастя
19
Любов
17
Не завдоволений
2
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій