Історія релігійРелігія

Мученик Трифон

Трифон – відноситься до перших мучеників християнської церкви ІІІ століття.

Народився  малоазійській області Фрігія, поселення Кампсада. В юнацькі роки був наділений надзвичайним даром  виганяти бісів та зцілювати молитвою від хвороби.  У Кампсаді врятував жителів від голодної смерті. Звернувшись в молитві призупинив шкідників і тим самим захистив злакові поля, донедавна пошкоджені сараною.

Мученик Трифон

Відомий також факт вигнання святим біса з імператорської дочки. Імператор Гордіан втрачав надію на спасіння, а звернувшись за допомогою до Трифона – її отримав. Допомога святого вимагала лише однієї винагороди – віра в Ісуса Христа, Сина Божого, благодаттю Якого усі були зцілені.

При правлінні жорстокого  Траяна християнство потрапило під переслідування. Єпарх Акілін почув про проповідь Слова Божого Трифоном і приведення усіх до святого Хрещення,віддав наказ схопити його. Трифона привели на допит, намагаючись схилити до ідольського жертвоприношення, в тім він відмовив. На нього чекали нестерпні тортури: побиття палицями, стругання тіла за допомоги залізних гаків, обпалювання вогнем ран, водіння по місту у взутті із вбитими всередині цв’яхами.

Трифон витримав практично усе. Перед своєю смертю мученик молився, дякував Богу за все, що довелося перетерпіти, за силу Господню, яка під час страждань зміцнила його, а також прохав послати благодать тим, хто закликатиме в допомозі  його ім’я. Мучеництво прийняв у 250 році після Різдва Христового у місті Нікея.

За християнським звичаєм тіло обгорнули саваном і хотіли поховати у цьому місті, але через явлення їм святого мученика Трифонау видінні — перенесли у рідне поселення Кампсада. Святі мощі мученика спочатку перебували в  Константинополі, а згодом – в Римі. До цього часу православні звершують молитву до Господа і через святого мученика Трифона Апамейського просять зцілитися від хвороби, при пошкодженні плодів, голоді.

День вшанування пам’яті мученика Трифона Апамейського відзначається православною церквою 14 лютого.

Панас Вернигора

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій