Історія релігійРелігія

Ігнатій Богоносець

Ігнатій Богоносець – ранньохристиянський  апостольський муж, письменник, отець церкви, віднесений до лику священномучеників  у східній церкві. Його шанують як православні так і католики.

Місцем народження Ігнатія Богоносця є Сирія. Згідно агіографії, Ігнатій – отрок, який був взятий на руки Спасителем.  Назвали його Богоносцем через те, що носив любов  до Господа в серці. Його вчителем є апостол і євангеліст Іоанн Богослов. Написані послання святителя свідчать про його  близькість з апостолом  Петром та супровід в подорожі. Після смерті Евода (із  70-ти апостолів) зайняв антиохійську кафедру.

Ігнатій Богоносець

З 67 по 107 роки очолив Антиохійську церкву. Бачив видіння: ангельський спів під час небесного богослужіння.  Ним було введено антифонний спів із чергуванням, перекликанням двох хорів. Вид такого співу набув поширення в ранній Християнській Церкві. У цьому ж році, повертаючись з вірменського походу, імператор Траян завітав до Антиохії.

Імператору докладено про сповідування Ігнатієм християнської віри, навчання ненавидіти багатство, збереження незайманості, не принесення жертв ідолам. Траян звернувся до Ігнатія припинити євангельську проповідь. За відмову був відісланий в оковах до римського Колізею. Аби задовільнити цікавість глядачів, Ігнатія кинули на арені посеред голодних звірів. Ще до того Ігнатієм було написано сім послань. У послані, адресованому християнам просить їх не рятувати його від смерті. Прекрасно розуміє, що має стати пшеницею Божою, прийнявши мученицьку смерть заради Христа. Прийняв мученицьку смерть 107 року після Різдва Христового.

Мужність святителя захопила Траяна так, що імператор заборонив  розпочаті ним гоніння християн. Нетлінні останки святого перенесли до Антиохії, а звідти – повернули в Рим і поховали у церкві Климента Римського, папи і священомученника.

Православна церква вшановує святого 20 грудня за юліанським календарним стилем, католицька ж – 17 жовтня.

Панас Вернигора

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій