Історія релігійРелігія

Валентин Інтерамнський

Валентин Інтерамнський – займає відповідне місце серед  святих православної церкви в лику священномучеників. Його вшановують як в православній так і католицькій церкві.

Народився в перші віки християнства. Єпископ Валентин був родом із міста Інтерамна, Умбрія (Італія). Наділений від Господа даром чудотворення та зцілення (молитвою уздоровлює хворих). Згадуються також три афінські юнаки-язичники Прокул, Єфів, Аполлоній, котрі прийшли засвоїти римську науку та мову. Вони навчалися у Римі в Кратона, проживаючи в його будинку. Кратон мав важкохворого сина Херімона. Просить допомоги у єпископа Валентина вилікувати свого сина. На прохання Кратона єпископ прибуває до Риму.

Валентин Інтерамнський

Побачивши вигляд Херімона: вигнуту спину з головою між колінами, зглянувся над  недужим і пішов в окрему кімнату, замкнувшись в ній цілий вечір перебував  в щирій молитві Богу.  Чудесне зцілення сина обрадувало батьків, а ті у свою чергу прийняли християнську віру і охрестилися разом із тими, що перебували в будинку.

Учні Кратона теж охрестилися і разом з Херімоном перейняли науку від єпископа Валентина. Про духовно вчителя Валентина поширилася по всьому Риму, так що отроки з юнаками приймали християнство. До числа таких приєднався син  римського префекта Плаціда – Авундій. Той був хрещений і публічно оголосив себе християнином.

Вчинок сина не був схвалений батьком-язичником Плацідою, а тому він дуже розгнівався на святителя Валентина. Єпископа було схоплено і ув’язнено. Ніякі намагання змусити  єпископа зректися Господа не увінчалися успіхом з боку язичників. Валентина піддавали різним тортурам, потім кинули до в’язниці. Сюди прийшли підтримати його учні. Начальник почув про це і віддав наказ негайно стратити єпископа Валентина.  Кати виконали повеління начальника, відрубавши мечем голову святителя.

Прокул, Єфів, Аполлоній віддали шану священномученику  і поховали його біля Фламінієвої дороги в Інтерамні. Молилися при гробі Валентина. Поступово сюди почали приходити віруючі з новонаверненими язичниками.  Влада дізналася про зборище і вирішила покарати. Під час звершення бдіння на могилі  свого єпископа їх схопили та відвели до Леонтія, що керував Інтерамною. Леонтій просив трьох віддати шану неправдивим богам замість Істинного. Колі ті відмовилися це робити, Леонтій віддав наказ  таємно ввечері усікти  мечем голови. Дізнавшись про скоєне, Авундій поспішає до в’язниці,  огорнений смутком ховає тіла мучеників біля могили єпископа Валентина.

Невдовзі влада добралася до Кратона і його сім’ї, дізнавшись, що ті християни – зазнали мучеництва і віддали свої життя заради Христа.

Римський папа Захарія на честь святителя Валентина на могилі побудував базиліку. До цього святого молилися в середньовічний період аби зцілив  від епілепсії.

Шанується православними 30 липня, а католиками – 14 лютого.

Панас Вернигора

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій