Історія релігійРелігія

Діонісій Ареопагіт

Діонісій Ареопагіт – грецький язичник, який був навернений до християнства через проповідь апостола Павла в афінському ареопазі разом з жінкою Дамар, єпископ Афінської Церкви, шанується  православною церквою в лику священномучеників.

Народився в І столітті нашої ери. Родом з Афін. Отримав прекрасну на той час елліністичну освіту.  В єгипетському місті Іліополь займається вивченням астрономії. Він та його друг Аполлофон стали  свідками затемнення  сонця, коли Ісус Христос  був  розіп’ятий  на хресті. Діонісій Ареопагіт  дійшов думки, що Бог страждає або з світ видимий закінчився. З Єгипту прибуває в Афіни, де обирається  очолити верховний афінський суд – ареопаг.

Діонісій Ареопагіт

Під час проповіді Євангелія апостолом Павлом увірував в Ісуса Христа.  Три роки супроводжував апостола Павла під час його проповідей. В результаті місіонерської діяльності  був  рукопокладений  апостолом Павлом в єпископи  міста Афіни. 57 року після Різдва Христового разом з апостолами прийняв  участь у похованні Матері Ісуса Христа – Богородиці, Діви Марії. Ще до того приїздив в Єрусалим і спілкувався з Богородицею. Своє відчуття божественної благодаті виразив в листі вчителю апостолу Павлу, особливо незабутню зустріч з Дівою завдяки апостолу Іоанну Богослову.

Після мученицької смерті апостола  Павла в Римі, продовжив розпочату ним справу. У місійній діяльностій ого супроводжував пресвітер Рустік та диякон Єлевферій. Проповідь святителя Діонісія Ареопагіт поширювалася і в західних країнах. Велика чисельність народу була навернена  у віру Христову вмісті Рим, після якого слідували Німеччина, Іспанія. Останнім місцем проповіді стала Галлія. Язичницькій владі не сподобалася діяльність християн, а тому їх було арештовано та відправлено до в’язниці.

Єпископ не втрачаючи віри, відслужив ввечері Літургію. Зранку християн повели на страту. Усі були усічені мечем. Священномученик Діонісій після усічення, підняв руками свою голову і йдучи до храму з нею впав замертво. Після кількох днів одній жінці на ім’я Катулла було видіння святого мученика з проханням поховати його тіло, що та й зробила.  Мучениька смерть Діонісія сталася у 95 році після Різдва Христового. Авторству цього святителя присвячені низки праць: «По небесну ієрархію»,  «Про церковну ієрархію», «Про Божі Імена», «Про містичне богослов’я », додаються сюди десять послань єпископа. Його творіння  отримало назву Ареопагітиків, котрі стали важливими для православного богослов’я.

Православна церква встановила день шанування священномученика Діонісія, єпископа Афінського 16 жовтня за григоріанським календарем.

Панас Вернигора

Яка твоя реакція?

Радість
1
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій