Історія релігійРелігія

Свята Олена

Свята Олена – дружина імператора Констанція І Хлора, матір Костянтина Великого, християнка, фундаторка православних храмів, прославлена східною церквою і зарахована як рівноапостольна.

Народилася 250 року нашої ери в Геленополісі (пізня назва), Віфінії. Оскільки походила із вбогої сім’ї, то не могла зайняти вищого соціального статусу. Від служниці перейшла до імператриці, але набагато пізніше. У неї народився син – майбутній спадкоємець батьківського престолу – Костянтин. Імператор розлучається з Оленою, натомість 289 року укладає шлюб з іншою. Разом із сином були відправлені до двору Діоклетіана.

Свята Олена

З раптовою смертю Констанція, 306 року Костянтин оголошується військом в Британії імператором. Олена зуміла зберегти за собою прихильність сина 312 року, а 325 року її проголошують Августою. Християнство прийняла після шістдесяти років. Євсевій Кесарійський говорить, що подія ця відбулася після сходження Костянтина на імператорський трон. Костянтином були надані неабиякі привілеї Олені. У 326 році вона вирушає до Палестина  шукати найбільшу християнську реліквію. Вона займалася будівництвом та церковним благоустроєм.  Натрапила на язичницький храм Венери і вела розкопки. Немогла повірити власним очам, що бачить три хрести.

Для того щоб переконатися , який із хрестів є істинними, наказала прикладати їх по черзі над недужими. Трапилася жінка з смертельною хворобою. По прикладанні перших нічого не сталося, тільки після третього та отримала зцілення. Після того, імператриця Олена вказала саме на той хрест, на якому був розп’ятий Син Божий. Костянтин доручив завдання побудувати храм для вшанування Христа – Гріб Господній.

Померла імператриця Олена 330 року. Місцем поховання служить мавзолей, розташований на Віа Лабікані. Свята Олена шанується поряд з Костянтином згідно церковної традиції 3 червня.

Панас Вернигора

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій