Історія релігійРелігія

Роздуми на фільмом «Притчі»

За  сприяння храму святого Іоанна Кронштадтського при підтримці благодійного фонду було випущено серійний фільм під назвою «Притчі». На перший погляд  нічого незвично  у цьому немає, але для  світської людини – це поворот життя, причому правильний, усвідомлений.

По суті у фільмі розкривається усі реалії, ситуації, в яких опиняються люди. У першій серії «Незвичаний послух» показано  в чому суть істинного чернецтва. Послушник  монастиря  для того, щоб ще більше не стати гордим посилається на цвинтар двічі: перший раз осуджувати померлого, другий – прославляти. Помітно те, що із першого уроку послушником висновки  не робляться як із другого. Старець, який поблагословив його, сказав, що краса чернецтва полягає у мовчанні, подібно мертвому, не зважаючи  на образи та хвалу людини.

Роздуми на фільмом «Притчі»

В другій серії «Німа молитва»  зрозуміло те, що  людські думки дещо приземлені, а не підняті в молитві вгору.  Здається старець докладає максимум зусиль і не може зрозуміти, чи можливо проблема у ньому як молитовнику, але Ангел, який  з’являється  подвижнику і намагається показати  в чому причина.

Видно як силою Божою чернець піднімається в небо і чує тихе  звучання молитви святих. Старець запитує Ангела, а чому так тихо звучать ці голоси, що їх ледь чути на небесах. Для переконання Ангел  спускає монаха прямісінько в храм. Здається  усі думки людські спрямовані до Бога, а виявляється інше: порядку немає в хорі  та церкві. А проблема полягає в тому, що думки зайняті не тим чим потрібно. Один думає як наважитись підійти до дівчини, що поряд з усіма вірними стоїть у святому місці, другий – уникнути боргів, одружившись з дочкою мільйонера, третя – просить чоловіка зайти в церкву, в якого в голові чемпіонат світу з футболу.

Можна тільки було уявити вираз обличчя  того ченця. На превелике здивування серед тих, які називають себе «віруючими»  почувся  голос молитви дівчинки. На приклад  цієї молитви і вказав старцеві Ангел Господній, адже вони йдуть від чистого серця. Чернець звертає особливу увагу на слова  небесного  вісника, який  говорить, що щиросердечні  молитви доходять до Бога,  а ходіння до храму з її відсутністю не принесе ніякої користі.

У третій серії «Як Спаситель ходив в гості» розкривається моральна  і духовна сутність людини. Протиставляються два типи людей: виконання канонів, читання молитов, Священного Писання, чисто формально обрядовий спосіб та інший, протилежний, за яким  справи милосердя, любов і щира віра. Але звернімо увагу як людина готується прийняти Ісуса Христа: накривання і перехрещування столу з їжею, і так далі.

Людина сподівається, що саме в той момент до неї прийде Христос. Інше ж питання як його приймають. Як бачимо Спаситель приходить до віруючої християнки три рази: у вигляді замурзаного і побитого хлопчика, бродячого алкоголіка і жінки з дитиною. І тут якраз виявилося усе людське в цій жінці, яка прогнала Христа вперше, прийняв його Васятко, нагодував, вмив,  віддав своє взуття. Проганяє його вдруге, а хлопець приймає у свій дім і пригощає його тим, що мав. В третій раз прогнала з Пресвятою Богородицею, якій уступив своє ліжко цей хлопчина.

Жінка прокидається із здивуванням, коли образ Господній осяяв її кімнату і голос Божий нагадав  як вона приймала Спасителя. У цій ситуації виправданий справами милосердя  більше був хлопчина аніж  віруюча жінка. Притчі розривають глибокий духовний смисл і сутність речей, які людина просто випускає зі своєї  уваги.

За допомогою притч  людина  прагне зрозуміти, що є дорогоцінне і цінніше для неї  у житті, які вона ставить  життєві пріоритети, адже від них залежить  її тимчасове та вічне життя. Світ повинен бути готовим  прийняти Спасителя, в якому б вигляді  Він  не з’явився у світі. Запам’ятати необхідно одне: жодні скарби світу, матеріальні блага  не вартують Господа.

Пегас

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій

Історія релігій

Зурванізм

Зурванізм, одна з різновидів перської релігії зороастризму, виникла в кінці імперії Ахеменідів і процвітала в ...