Історія релігійРецензії

Рецензія на серіал «Трагедія в Уейко» (Облога Маунт-Кармел).

У 1993 році, в американському штаті Техас проживали члени секти «Гілка Давидова». Вони вважали, що кінець світу зовсім не за горами,  і тому запасалися зброєю, почали активно набирати нових членів секти  і весь вільний час присвячували вивченню Біблії.

Їх духовним лідером і наставником був американець  Девід Кореш. Коли поліція і місцева влада звертають увагу на релігійну спільноту «Гілка Давидова», вони вирішують залучити їх до відповідальності за порушення законів про носіння зброї. Через це і відбувається кровопролитний конфлікт між правоохоронними органами та членами секти, який увійшов в історію США, як трагедія Уейко.

Історична основа серіалу

У квітні 1995 року Том Маквей влаштував вибух в одному з будинків штату Оклахома, тоді загинуло понад  150 осіб. Сам Маквей зізнався, що він зробив  помсту за пожежу, яка на його думку була влаштована в будівлях, які належали членам секти та їх лідеру Девіду Корешу. До трагедії агенти ФБР тривалий   час тримали  будівлю в облозі, але до цих пір невідомо з якої причини або з чиєї вини стався підпал, навіть присутня версія, що члени секти вирішили покінчити  життя самогубством.

Трагічні події поділили країну на два табори, думки розділилися. Одні вважали, що сектанти самі винні у своїх бідах, адже вони порушили закон і не підкорилися вимогам влади. Решта ж впевнені, що поселення нікому не заважало, і воювати було безглуздо і небезпечно, тому що можна було б уникнути багатьох жертв. Вважається, що спецслужби не впоралися зі своїми обов’язками, адже конфлікт міг бути вирішений  мирним шляхом за допомогою переговорів.

З приводу того, що сталося відзнято багато документалістики, випущений ряд книг і написана величезна кількість статей.

Cюжет телесеріалу

Міні-серіал був знятий під патронатом каналу Paramount Network. За режисерським кріслом були брати Даудл. У творчому доробку братів уже  налічується кілька фільмів жахів. В якості основи серіалу (всього випущено шість серій) лежать спогади героїв тих подій — Д. Тібодо, який був членом секти, і агента ФБР Г. Носнера. Таким чином, події телесеріалу як би розвертаються, з точки зору двох осіб «зсередини будівлі і зовні».

Колишній агент ФБР і колишній член секти розходяться в думках з багатьох подій трагедії, але вони твердо впевнені в одному, що жертв можна було б уникнути. Як вони вважають, керівництво спецслужб, і лідери секти не змогли тверезо оцінити ситуацію. Ця думка в серіалі є ключовою і йде до кінця розповіді. Автори не сумніваються, що глава секти Девід Кореш поводився неправильно і навіть скоїв злочин щодо своїх побратимів.  Роль лідера секти  виконав Т. Кітч. Він показаний як привабливий лідер і людина, за ним не помічається ознак владності. Він скоріше сам себе обманює, ніж вселяє брехню в інших членах групи.

ФБР ж, навпаки, показано тут «злим» і цинічним, без крапельки співчуття. М. Шеннон, який зіграв агента, що займається переговорами, є одинаком серед натовпу бездушних колег, які налаштовані дуже войовничо і кровожерливо. Ще до кривавих подій головний герой хотів піти з органів, так як він був повністю розчарований у своїй роботі. Багато федералів думали, що напад на членів секти буде швидким і переможним, але як же вони помилялися.

Шість серій цілком достатньо, щоб в повному обсязі розкрити історію трагедії і проаналізувати її обставини. Події телесеріалу і зараз прямо або побічно впливають на політику всередині країни.

Цікаві факти про серіал.

Виділяють ряд цікавих фактів, пов’язаних зі зйомкою серіалу:

1. Спочатку «The Weinstein Company» активно брала участь в створенні телесеріалу, але після знаменитого сексуального скандалу, пов’язаного з її керівником, в титрах найменування компанії не згадується.
  2. Прізвище лідера сектантів Д. Кореша не має ніякого відношення до російського однойменного слова. Кореш — означає ім’я правителя з Персії Кіра, який згідно з Біблією врятував єврейський народ від вавилонян, тобто, він запозичив ім’я і прізвище в якості псевдоніма у персів.
  3. Кінострічка заснована на романі Геррі Неснера, колишнього агента ФБР, який розповів про свою роботу в якості переговірника.

Якщо глядачі хочуть відмінно провести час за іскрометною драмою, наповненою яскравими подіями і хитросплетіннями людських доль, то однозначно варто подивитися серіал «Трагедія в Уейко». Високі рейтинги і велика кількість позитивних відгуків свідчать про високу якість кінострічки, де головні герої нікого не залишать байдужим.

Іван Гудзенко

Яка твоя реакція?

Радість