Історія релігійХристиянство

Іван Хреститель – великий подвижник Христової віри

ivan11 вересня   (29 серпня ) за новим  стилем  Церкви східного обряду  вшановують  память великого пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього  Іоана  в день Усікновення  його пречесної  голови.

Згідно  євангельської розповіді  Іоан Хреститель  народився  за  благою вісткою  Архангела Гавриїла  від  двох  похилих  у літах людей – священика  Захарії та Єлисавети, лінія  якої бере свій початок від  старозавітнього  священства  Аарона.  Захарія  очолював  служіння  у Соломоновому  храмі,  під час якого  побачив  біля  вівтара кадильного  явлення  ангела, який промовляв до нього простою і доступною  для всіх людей мовою.  Священик  не  міг повірити   спочатку  у  слова  обітниці Божої  про народження  сина, адже  засумнівався, дивлячись  на  свій вік  і вважав, що бездітні  люди  сприймалися іудейським суспільством як прокляті Богом.

За  свої сумніви  у промислі Божому  Захарія  був покараний через  втрату дару мови.  І лише  після  виявлення   віри в Бога,  отримав  втрачену  ним  мову.   Священик  назвав  імя «Іоан», що  у перекладі з івриту   означає  — милість Божа.  Іоанн Хреститель  — це останній  великий Пророк  Старого Завіту   і  мученик  за віру  новозавітнього часу.  Відзначався  строгим аскетизмом,  використовуючи в їжу  акриди  і дикий мед, ходив  у веблюжому одязі, підперезаного поясом.  Це приклад  великого  християнського подвижництва, віри, благочесті і духовної чистоти  на якого має рівнятися  сучасне  православне  чернецтво.

Предтечою названий тому, що  йшов  попереду  Месії, щоб приготувати Йому дорогу.  Хрестив  водою на  покаяння –  символ  очищення  від  гріхів  людських, але натомість   проявив  покірність   у служінні Богу, вважаючи себе негідним  розвязати  ремінці  на взутті Ісуса Христа, показуючи  тим самим  любов і відданість Сину Божому.  Він виступав  і осуджував  шлюб  Іродіади з  царем Іродом,  яка була дружиною його рідного брата  Филипа, вважаючи   його блудом, тобто великим гріхом  перед  Богом.  Ірод  боявся  пророка Іоана Хрестителя  через те, що його  високо цінив і поважав увесь  народ  Іудеї.

Проте  Іродіада  шукала  будь – яких  методів, щоб  позбутися  Іоана Хрестителя  і вмовила свою доньку – танцівницю  Саломію  негайно подати на блюді голову Іоана Хрестителя.  Догодивши цареві і гостям бенкету своїм  танцем, дівчина  виконала  прохання своєї матері, водночас засмутивши самого Ірода  таким бажанням.   Іоан Хреститель  помер як мученик  за правду, волю  і віру  Христову.  Над його  пречесної  головою глумилася  і насміхалася  Іродіада, поколовши язик голкою.  Апостоли  за традицією, прийнятою в іудеїв  прийшли і гідно поховали  тіло Іоана Хрестителя.

Покарання  не минуло  злочинців, які  вчинили беззаконня  перед Богом.  Дочка Іродіади потрапила  в крижане озеро, так що її голова опинилася  серед  гострих  крижин, які миттєво її відтяли.  Іродіаду  і  царя Ірода  було  відправлено у заслання, у якому вони померли в часи правління римського імператора  Калігули.  Жорстоку смерть Іоана Хрестителя, сина  Захарії  і  родички  Діви Марії  Єлисавети   переживав  і оплакував  довгий час  Ісус Христос.

Цей день  у  календарі Православної, Греко – католицької  церкви   зазначений  як  суворий  однодений  піст  і нагадує усім нам, християнам  про трагічну   долю  великого християнського подвижника, наставника  пустельного  і духовного  життя, приклада  для духовно – морального наслідування  і спасіння  кожного християнина.   Навіть  сьогоднішнє сучасне  чорне  духовенство, здебільшого його  більшість  впадає у важкі смертельні гріхи, занедбуючи  і зневажаючи  Хрестителя Господнього Іоана, тим самим дискредитує  важливу місію на Землі,  тільки  одиниці чернецтва  про це памятають.

Бажаю, щоб кожен із нас   розумів  і усвідомив  роль  впливу  Іоана Хрестителя  для долі світу і людства   у спасінні  християнської душі через віру, добрі справи і дотримання  Закону Божого.  Хай  Пророк і Предтеча  Божий Іоан  слугує нам  за приклад  у   повсякденному християнському  житті.

 Богдан Стрикалюк

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій