Історія релігійСикхізм

Хумаї – сикхіська філософська доктрина.

Хумаї це — надмірна увага людини до свого Я. Хумаї народжується разом із народженням людської душі. Щоб знайти спасіння, людина повинна знищити в собі все своє хумаї (тобто егоїзм, надмірну любов до себе і приниження інших).

Сикхіська доктрина про хумаї перечила індуському вченню  і тому індуїсти часто вступали у конфлікти із сикхами тому, що доктрина хумаї проповідує ріність людей і заперечувала кастову систему, котра була в індуїзмі. Саме вчення про хумаї виділило сикхізм від індуїзму в окрему релігію.

Сикхізм вчить, що хумаї це — природне біологічне Я, котре контролює всі людські органи та психіку людини. Хумаї контролює всі органи людини і тому, коли людина сильно погружається в хумаї, то  отримує важкі хвороби. Разом Хумаї в сикхізмі —  це не тільки гріховне життя але вчення про недоліки людського тіла через гріх. Тобто коли людина живе у гордині чи егоїзмі, то її карма погіршується,  і тому вона починає не тільки духовно хворіти, але і фізично.

Сикхіські гуру навчають, що егоїзм хумаї є стіною, котра розділяє індивідуальну душу із Всесвітом. Суть існування людини полягає у знищенні цієї стіни і наближення людини до Бога і Всесвіту. Гуру пояснюють, що людина, котра живе в стані хумаї, має три обмеження своїх можливостей. По-перше, свідомість людини від’єднала від вселенського розуму. По-друге, людина котра живе в гумаї, не вважає інших людей собі рівними і забувають, що всі люди це – браття котрих створив Бог. По-третє,  егоїстична свідомість існує механічно в тілі і в душу людині,і тому людина не може наблизитися до Праведності і до Бога.

Сикхіське вчення про хумаї пропагує рівність всіх людей і рас, а також методи, як знищити в собі весь свій егоїзм і гординю. Сикхісти започаткували ще вчення для вдосконалення людини та для зближення з  Богом. Хумаї ми можемо співвідносити із будистським вченням про Восьмірічний шлях, тобто звільнення людини від страждань.

Ігор Дмитрук

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій

img-7 Іслам

Що таке Іфтар?

Іфтар — це важлива частина мусульманського святкування в місяць Рамадан. Це святковий обід, який мусульмани ...