Біблія Онлайн. Створення світу.

Кожна релігія по різному інтерпретує та навчає про створення світу, також за час нашого існування виникла маса теорій походження світу. Деякі теорії походження створення світу мають спільні риси з релігійною концепцію. Також постає питання, чи може наука до кінця пояснити теорію виникнення нашого світу. Варто зауважити, що теорія великого вибуху є абсурдною, і не є до кінця доведеною, а релігійна теорія має чітку позицію, та частково доведена наукою. Така теорія називається креціоністичною

Ми пропонуємо вам поспілкуватися про створення світу та теорії походження світу.

Оскільки наш проект називається «Біблія онлайн », то для прикладу ми візьмемо Перший розділ Книги Буття!

Створення світу!

Також кожен з Вас має право висловитися  щодо різних теорій створення світу, а також чи варто нам вірити цим теоріям!

Також послідовників інших релігій можуть описати свою версію створення світу!

Дата початку обговорення!

22.09.2013

Час спілкування 15:00 – 17:00

Свої думки, ідеї, пропозиції, питання , теорії, пишіть в коментарях.

Якщо хочете дати відповідь на питання натискайте Replay

Гарного спілкування!

Також можете спілкуватися у цьому чаті!

Коментування вимкнено

  • Admin

    Через 1:30 хв розпочнеться обговорення !
    Всі ідеї, запитання та проблеми задавайте в коментарях.
    Також ви самі можете дати відповідь на питання користувачів.
    Гарного спілкування!

  • Саша Міщанчук

    Я вірю, що Господь створив світ, а не якісь Великий вибух.
    Тим паче наука не довела своєї теорії

    • Степан

      Ти кажеш, що створив Бог, але і теологія не довела існування Бога ?
      Що ж робити і хто правий? Біблія чи наука?

      • Саша Міщанчук

        Знаєш якщо ти віриш тобі доказів не потрібно!
        Правильно організатори написали, що теологія та релігійні науковці створили Креціонізм, який довів те, що Господь створив цей світ!

        • Степан

          Знаєш так кожен говорить, що доказів не потрібно, але всеодно потрібно доводити скептикам існування Бога. Хіба не потрібно атеїстам довести, що Бог створив цей світ?

          • Ігор

            Звичайно докази потрібно, але я погоджуюся з Сашком, що потрібна і віра!

  • Ігор

    Пропоную поговорити про різні теорії походження світу!

    • Степан

      Ну давай поговоримо!
      Давай може по черзі кожну розберемо?

  • Odger

    А як Вам космічна теорія походження світу? Її положення заставляють нас замислитись над тим, що життя на нашу планету було принесене з космосу. Ви переконані в цьому? Я думаю що вірогідність велика. А чому ж тоді в “Бутті ” мовиться: “Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою ” От цікаво, що мається під цим на увазі: “образ Наш” і “Наша подоба”, що апелює до образу людини?

    • Степан

      Я думаю, це стосується того, що людина повинна зрозуміти, що Бог створив нас по свому образу, тому ми є його дітьми. Ну а космічна теорія як на мене то повний бред

      • Odger

        Можливо і так, але цікаво, якщо увесь світ вторив Бог, то чому він в множині,а не в однині, якщо він один? Більше того, текст вказує на те, що невидимий Бог має якийсь образ подібний до людини.

        • Саша Міщанчук

          Можливо нас створили інопланетяни, якщо у Біблії пишеться ?
          Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою ” От цікаво, що мається під цим на увазі: “образ Наш” і “Наша подоба”, що апелює до образу людини?

          • Образ Божий в людині – божественна сутність, при наймі тут йде мова про безсмертну людську душу, подоба Божа – уподібнення Творцеві в любові до Нього і свого ближнього. Так як людина є істотою, що складається з тіла, душі і духу, то тим самим вона наслідує Христа Спасителя.
            Бо як говорить Іван Богослов: “Народжене від тіла – є тіло, а народжене від духа – є дух” (Ін.3). Тому той, хто народився в тілесній утробі матері – отримав людську природу, а народившись від Святого Духа у хрещенні – став духовним за божественною природою.

  • Odger

    Мабуть, якщо дієслово “сотворімо” вказує на множину, то мабуть, життя існувало до нас. Можливо, навіть до початку існування неба і землі, якщо були ті, хто його створював.

    • Степан

      А можливо навіть Бог окрім наш створив інші раси на інших планетах

      • Odger

        Швидше за все так. Інакше, чому в кільцях Сатурна знаходять цілі льодяні обламки, що складаються з води.
        А відомо, що де вода – там життя.
        І, в принципі, це допомагає нам усвідомлювати, що ми не одні.
        І всього наміру Божого і зрозуміти повноту його волі ми не можемо.

        • Степан

          Тобто ти віриш, що світ створив Бог який створив інші світи?

  • Доброго дня! У мене виникає наступне питання: чому у християнстві зроблено поділ на два світи: духовний і матеріальний, а в конфуціанстві небо та земля синтезується?

    • Степан

      Ну бо то конфуціанство там інша теорія походження світу!

      • Richard

        Я думав, що матеріальне і духовне розводять лише агностики. Бо ж християнство визнає, що Бог створив матеріальний світ. Можливо, я помиляюсь.

        • Ігор

          Я думаю, що Бог створив матеріальний та духовний світ!

      • Odger

        Я думав, що відокремлюють матеріальне над духовним лише представники гностицизму. Бо ж навіть для християн є далекою думка, що диявол створив усе матеріальне, яке піддається тлінню. Хоча богоміли взяли цю думку на озброєння, що існує два бога: один створив духовне начало, а другий – земне, матеріальне, яке зводить людину у спокуси.)

        • Ігор

          Ну потрібно згадати, що в Біблії створення світу відбувається у множинні

  • Як пояснюють східні патристи творення світу поетапно, чи зустрічали ви хоча б одне із джерел, яке робить натяк саме на створенні світу вцілому?

    • Ігор

      Богдан може ти нам розкажеш як же говрили отці церкви про створення світу?

  • Можливо і створив, але якщо ці позаземні цивілізації хоч й існують, то як пояснити такий феномен як тунгуський метеорит? Що це? Він що так просто звалився на землю? Чи якась потенція дала поштовх метеориту?

    • Степан

      Можливо, це Бог покарав людину цим метеоритом?

  • Але ж питаннями існування іншопланетян займається уфологія, але чи в силі їй пояснити такий феномен як позаземні цивілізації, людський інтелект не всеосяжний

    • Степан

      Богдан уфологія це – вигадка!
      Ми не можемо зрозуміти хто такий Бог

      • Odger

        А от як бути з тим, що люди є свідками таких явищ? Цікаво, яка позиція церкви з цього питання?

        • Ігор

          То треба чекати на відповідь Богдана, він точно знає як ставиться церква до Уфології та пришельців:) Доречі відомий богослов Серафим Роус говорив, що прибульці це – біси.

        • уфологія – це наука яка досліджує причину, виникнення такого феномену як неопізнані літаючі об’єкти, які ми називаємо літаючі тарілки.

      • Степане! Бог – це вища Субстанція, яку ми ніколи свої мінімальним інтелектом не зможемо пізнати, в тім він може відкрити Себе в Слові Божому, можливо у нас можуть і виникати якісь асоціації: дідуся, що сидит на хмарках і грізно метає блискавиці. Та це ж абсурдно! Погодьтеся! Тому що Бог є Неописаний, Хто Його зумів зобразити. Я маю на увазі Бога Отця.

  • Звичайно! Західні патристи, зокрема такі як Августин Аврелій, а також східні – Оріген, Климент Олександрійський, виступаючи проти натуралістичної гіпотези щодо походження Землі, намагалися використовувати алегоричний спосіб тлумачення книги Буття. Тобто реальні речі, які є приховані в художніх образах відкриваються людині через певні асоціації, мають не буквальний, а духовний смисл: небо – місце існування вільних розумних безтілесних істот, перебування невидимого Бога, тоді як Антиохійська церква притримувалася буквального, словесного способу тлумачення Біблії. І тут як раз спостерігається розходження цих тлумачень. Так як ідеологом алегоричного тлумачення вважався Філон Олександрійський, відякого власне і запозичив алегоричне тлумачення Біблії і сам Оріген.

    • Ігор

      Ну а як на твою думку . Теорія великого вибуху є науковою чи вона є псевдо науковою?

  • Це був невеличкий екскурс, так би мовити) А зараз перейдемо до більш серйозних речей.
    Климент Олександрійський, Оріген, Августин Аврелій відкидаючи ці натуралістичні теорії походження Землі, ствикористовуючи алегоричне тлумачення книги Буття стверджували, що шість днів про які веде мову пророк Мойсей у Бутті – це означало створення світу Богом в одну мить. Іоанн Дамаскин досить цікаво говорить про створення світу:
    “Оскільки народження — є природня дія і виходить із самої сутності Бога, воно повинно бути безначальним и предвічним, інакше народження викликало б зміну, був би Бог “до”та Бог “після” народження. Бог примножувався б”. Всі люди створені через двох конкретних людей — Адама та Єву, і никаких інших предків у людини немає. Світ був створений послуху людині, гармонійним, осмисленим, як говорить Біблія, «дуже добре» (Бут. 1:31).

  • Питання досить цікаве, проте потребує осмислення: теорія великого вибуху – наукова гіпотеза, а чи зможе наука відповісти як він відбувся? Що стало першопричиною цього вибуху?

  • Ця теорія є не лише науковою, а й релігійною, тому що торкається питання генезису світу: створення світла.
    Якщо наука стверджує, що” великий вибух” стався внаслідок зіткнення можливо якихось планет, то це їхня позиція. Теологічна позиція така: в світовому хаосі раптово виникає світло – енергія, але воно не може так просто існувати без джерела цієї енергії. Виходить поштовх відбувався власне із якогось джерела, а от якого залишається загадкою. Джерелом цієї енергії є щось вище людського розуміння, сприйняття, свідомості. Першопричиною усього створеного виступає єдине джерело енергії – Бог, Творець світу.

  • Книга Буття 1 Розділ: І сказав Бог: Нехай буде світло! (Бут.1,3)

  • Саша

    Людський розум влаштований так що якщо е запитання то має бути і відповідь. Цією особливість людського розуму вправно користувалися релігійні догматики, особливо аврамічної направленості. Будівники релігійних концепцій, натхненні Богом, відповідали на питання, які можливо людство, за своє існування не зможе отримати взагалі. Люди задовольнивши свою психологічну потребу, долучалися до лав релігійних вірян. Світогляд, який лягає в основу опису світорозуміння та божественного створення, відповідає науковому розвитку античності. Тому і виник казус що Ісус Навин, згідно Біблії, зупинив на небі Сонце, щоб противник не міг відступати в темряві «Стій, сонце, над Гаваоном, і місяць, над долиною Аіалонскою!» (Нав. 10:12), не могли передбачити євангелісти що земля кругла, і вона обертається навколо Сонця. Було розуміння що Земля займає центральне положення у Вселеній, є нерухомою, навкруги якої обертаються Сонце, Луна, планети та зірки (Геоцентрична система світу). Людський розум не всебічно передбач¬ли¬вий. Не передбачали євангелісти, що постануть нові цивілізації і будуть відкопані старі цивілізації, що знайдеться Старовавилонська поема про створення світу “Інума Іліш”, яка фактично переписана в біблійських оповіданнях про створення світу у першій книзі так званого Мойсеєвого П’ятикнижжя. Це описав Іван Франко в своєму оповіданні “Поема про сотворення світу”, наклад першого львівського видання 1905 року був повністю знищений церковниками. Які болючі розчарування принесли церкві останні великі відкриття Науки, що земля була створена 4,54 міліардів років тому, а не 6 тисяч років тому за шість буквальних днів, що тривали 24 години. Церковне вчення було покрите темрявою таїн і охо¬ронене догмами, і папською інквізицією.
    Певно що є питання на які не варто відповідати!