Історія релігійНевідомі релігії

Ахл-е Хакк

Ахл-е Хакк ( з перської мови перекладається, як люди істини) або Арсан – етнічна релігійна система іракських курдів та північних іранців.

На сьогодні не має єдиної думки у світовому релігієзнавстві, щодо того чи є Ахл – е Хакк самостійною етнічною релігією, чи це — чергове відгалуження шиїтського ісламу. Скоріше всього Ахл–е Хакк є своєрідною синкретичною релігійною системою, яка поєднує віровчення та обряди шиїзму та єзидизму.

Ахл–е Хакк була заснована Султаном Сахаком у кінці ХIV століття на території Персії. Спочатку свого виникнення Ахл–е Хакк здобула шалену популярність серед курдського населення Персії, тому велика кількість обрядів та релігійних уявлень було взято із єзидської релігійної системи, яка була однією із домінуючих релігій того часу серед жителів Курдистану. Окрім того починаючи після свого виникнення Ахл–е Хак була черговою шиїтськтою сектою, яка велику роль приділяла обожненню Алі ібн Абу Таліба, тобто дядька пророка Мухамеда. Тому сучасні послідовники Ахл–е Хакк є ще однією релігійною течією, яка на рівні із сирійськими Алавітами  вірять у Божественість Алі ібн Абу Таліба і, навіть, входять у спільну організацію Алі ібн Абу Таліба, як втілення Бога, яка займається його популяризацією серед ісламо-шиїтського населення Ірану, Сирії, Іраку Туреччини.

Віровчення Ахл-е Хакк є досить багатогранне та синкретичне. Послідовники Ахл-е Хакк вірять, що Бог не тільки дає людству пророків, але він і сам втілюються у людські тіла для того, щоб відкрити людям свою Божественну сутність, щоб вони могли пізнати його на пряму без усяких пророків. Арсани вірять, що пророки лише приносять людям закони Бога , але вони аж ніяк не мають Божественної сутності. Представники Ахл- е Хакк вірять, що першим втіленням Бога на Землі був Алі ібн Абу Таліб, другим втіленням був шиїтський мудрець Шах Хушін, а останнім втіленням Бога був засновник Ахл–е Хакк — султан Сахак. Окрім божественної еманації адепти Ахл–е Хак вірять у людську реінкарнацію. Таким чином кожна людина повинна самовдосконалюватися протягом життя, окрім того вона повинна дотримуватися чотирьох стадій життя

1)  Дотримання Шаріату;

2) Маріфат – пізнання Бога;

3) Тарікат – містичний шлях;

4)  Хікіката – досягнення істини.

Щоб дотримуватися, цих чотирьох істин необхідно мати свого духовного наставника, який буде протягом життя наставляти людина на шлях звільнення від переродження. Арсани також вірять, що людська душа перевтілюється 1001 один раз, але перевтілення може і швидше припинитися, якщо дотримуватися чотирьох стадій життя.

Також у Ахл-е Хакк присутнє есхатологічне вчення. Есхатологія Ахл-е Хакк нічим кардинально не відрізняється від вчення ісмаїлітів, імамітів. На думку Арсанів наш земний світ має 7 раз переродитися і на сьоме переродження прийде Магді, тобто спаситель, або 12 Імам.

На відміну від шиїтів та єзидів, арсани не мають своєї сакральної книги, хоча мають книги, які бажано читати кожному адептові релігії Арсан. Серед таких книг: «Книга скарбів Пердівара», «Королівська книга істини», «Роздуми про досконалість – саме у цій книзі розповідається про історію виникнення Ахл–е Хакк».

На сьогодні послідовників релігії Ахл – е Хакк налічується приблизно 2.5 мільйони осіб. Найбільше послідовників Арсану проживає у Ірані, а також у Туреччині, Іраку та Сирії.

Дана релігійна течія найбільш популярна серед етнічних курдів. На сьогодні послідовники Ахл–е Хакк не займаються прозелітизмом, тому стати послідовником цієї таємничої релігійної системи практично не можливо.

Ігор Дмитрук

Яка твоя реакція?

Радість
0
Щастя
0
Любов
0
Не завдоволений
0
Тупо
0

Интересно почитать:

Также в категории:Історія релігій